Çanakkale, İzmir, Uşak ve Denizli'de başlayan orman yangınlarına karadan ve havadan müdahale devam ediyor.Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sadece Çanakkale’de yaklaşık 575 hektarlık bir alanın zarar gördüğünü açıkladı.

Çelebi Havacılık’ta üst düzey atama Çelebi Havacılık’ta üst düzey atama

Yazın gelişiyle birlikte orman yangınları dünya genelinde artarken, Türkiye'de de çeşitli bölgelerde çıkan orman yangınlarına müdahaleler sürüyor.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kumköy köyü yakınlarında tarım arazisi ve ormanlık alanda dün saat 16.05 sıralarında çıkan yangın yaklaşık 14 saattir kesintisiz devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şiddetli rüzgar nedeniyle kontrol altına alınamayan orman yangınına bugün de havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Yangınla mücadele için dün 9 uçak, 6 helikopter, 94 arazöz ve kara aracının yanı sıra 540 personel görevlendirildi. Bugün sabah saatlerinden itibaren havadan helikopter ile müdahale de başladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı salı günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangının anız yakılması ile başlayarak ormana sıçradığını belirtti.

Yumaklı çarşamba sabahı yaptığı açıklamada da 575 hektarlık alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Bakan Yumaklı, "Sorunlu tek bir alan kaldı. Yangının ilerlemesi durduruldu, enerjisi azaldı ancak tamamen kontrol altında diyemiyoruz," dedi.

Çanakkale Boğazı'nda gemi trafiği kapatıldı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çanakkale Boğazı'nın gemi trafiğine tek yönlü kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Çanakkale Boğazı gemi trafiği, orman yangınının devam etmesi nedeniyle kuzey-güney tek yönde ve geçici olarak askıya alındı. Gemi trafiği, güney-kuzey tek yönlü olarak devam edecek,” denildi.

Ülke genelinde 42 orman yangını
Yumaklı salı günkü açıklamasında ülke genelinde 42 adet orman yangını çıktığını belirterek, yangından etkilenen illerin Burdur, Çanakkale, Sakarya, Manisa ve Uşak olduğunu söyledi.

Yumaklı ayrıca, “Bu orman yangınlarının 22’si orman içinde, 20’si de orman dışında gerçekleşti. 5 yangın bizim üst risk grubunda dediğimiz yangın türünden gerçekleşti," dedi.

Uşak'ta dün tarım arazisinde çıktıktan sonra ormanlık alana sıçrayan yangına karadan 495 personel ve 107 araçla müdahale edildi. Rüzgarın da etkisiyle yangının sık sık yön değiştirmesi nedeniyle ekipler yangına müdahale etmekte zorlandı.

Valilikten yapılan açıklamada, "Köprübaşı köyüne bağlı Hacışerifler Mahallesi'nde 6 hane, Velibeyler Mahallesi'nde 10 hane, Karaköse köyü Çamurak Mahallesi'nde 10 hanenin tedbir amaçlı boşaltıldığı" belirtildi.