Boeing CEO'su David Calhoun, 18 Haziran Salı günü ABD Senatosu'ndaki bir alt komitenin sorularını yanıtladı. Toplantıda, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 346 kişinin hayatını kaybettiği iki Boeing 737 Max kazasının kurbanlarının yakınlarından özür diledi.

Son Olaylar ve Üretim Hataları

İGA İstanbul Havalimanı Avrupa havacılık liderlerini ağırlıyor İGA İstanbul Havalimanı Avrupa havacılık liderlerini ağırlıyor

Calhoun, Ocak 2024'te Alaska Airlines'a ait bir Boeing 737 Max'in uçuş sırasında gövde paneli kaybetmesi olayı hakkında konuştu ve bunun bir üretim hatası olduğunu kabul etti. Ancak, son zamanlarda ABD havacılığında yaşanan diğer sorunların çoğunun üretimden ziyade bakım eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti.

Sert Eleştiriler ve Zor Sorular

Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, Calhoun'u sert bir şekilde eleştirerek, "Bence gerçek şu ki, Bay Calhoun, güvenliğe, kaliteye ve şeffaflığa odaklanmıyorsunuz," dedi. Hawley, Calhoun'un daha çok tasarruf yapmaya odaklandığını ve bunun yanlış alanlarda olduğunu belirtti. "Güvenlik prosedürlerini ortadan kaldırıyorsunuz. Çalışanlarınızı zor duruma sokuyorsunuz. Bu şirketten mümkün olduğunca fazla kar elde etmek için işten çıkarma yapıyorsunuz," diye ekledi.

Maaş ve İstifa Soruları

Senatör Hawley, geçen yıl 32,8 milyon dolar kazanan Calhoun'a maaşını haklı çıkarmak için ne yaptığını ve neden hala istifa etmediğini sordu.

Calhoun, şirketin karşılaştığı zorlukları kabul ederken, Boeing'in güvenlik ve kalite standartlarını artırmak için sürekli çalıştığını belirtti. Ancak, Senatör Hawley'nin eleştirileri ve soruları, şirketin bu alanlarda hala önemli adımlar atması gerektiğini gösteriyor.