Avrupa'daki pilotları bünyesinde bir araya getiren Brüksel merkezli Avrupa Pilotlar Derneği (ECA), tek pilotlu uçuş girişimine karşı bir açıklama yayımladı. "Bir, yok demektir." ifadesinin yer aldığı açıklamada, uçak üreticilerinin bu girişimlerinin başarılı olması durumunda Avrupa'da uçakların 2027'den itibaren tek pilotla uçabileceği anımsatıldı.

ECA'nın açıklamasında, büyük bir uçağın kontrolünde iki pilotun bulunmasının operasyonel bir gereklilik olduğu, mevcut yönetmelik ve endüstri standartlarının da bunu zorunlu kıldığı belirtildi. Dünya çapındaki havacılık otoritelerinin, ticari seferlerde mürettebat kompozisyonu standartları getirdiği ifade edilerek, özellikle Airbus ve Dassault'un seyirde bir pilotun uçuştan çıkarılması için aktif olarak çabaladığı kaydedildi.

Emirates, 45 milyondan fazla çikolata ikram etti Emirates, 45 milyondan fazla çikolata ikram etti

Uçuş Emniyeti Endişeleri

Açıklamada, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı'nın (EASA) uçak üreticileri tarafından sunulan genişletilmiş minimum mürettebat operasyonları teklifinin uçuş emniyeti sonuçlarını değerlendirdiği hatırlatılarak, bunun onaylanması halinde uçuşun seyir aşamasında bir pilotun birkaç saatliğine güverteden ayrılmasına, diğer pilotun ise tek başına kontrolde kalmasına yol açacağı bildirildi. Özellikle öngörülemeyen acil veya karmaşık durumlarda iki pilotun güvenli operasyonları sağlamada hayati rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, uçuşlarda görev yönetimi, çapraz kontrol ve karşılıklı desteğin uçuş emniyeti sağladığı aktarıldı.

Teknoloji ve Uçuş Emniyeti

ECA, teknolojik gelişmeler ve otomasyonla uçuş güvenliğinin ve verimliliğinin arttığını kabul ederken, sistemlerde insan gözetiminin hala çok önemli olduğunu vurguladı. İki pilotun normal operasyonlar sırasında da vazgeçilmez olduğu ifade edilen açıklamada, "Pilotların otomasyonla değiştirilmesi muhtemelen havacılık üreticilerinin karını artırabilecek olsa da seferleri yolcular için daha ucuz veya daha güvenli hale getirmeyecek," değerlendirmesi yapıldı.

Bu açıklama, ECA'nın tek pilotlu uçuşlara karşı güçlü bir duruş sergilediğini ve havacılık güvenliğinin en üst düzeyde tutulması gerektiğini savunduğunu gösteriyor. ECA, iki pilotlu operasyonların havacılık güvenliği için vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, bu konuda endüstri ve düzenleyici otoritelerle işbirliği yapmaya devam edeceğini belirtti.