Türkiye'de hava araçlarındaki olumsuz olayların aydınlatılmasında kritik bir rol oynayan kara kutu, genellikle yurt dışından temin ediliyor ve bu nedenle kaza sonrası veri analizi dış ülkelerde gerçekleştiriliyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ASELSAN tarafından başlatılan yerli kara kutu projesi, bu durumu değiştirmeye yönelik önemli bir adım oldu.

Tamamen milli bir yaklaşımla geliştirilen kara kutu, askeri ve sivil hava araçlarının tamamına uygun olacak şekilde tasarlandı. ASELSAN'ın akredite test merkezleri tarafından sertifikalandırılan yerli kara kutu, helikopterlerden uçaklara ve insansız hava araçlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabilecek özelliklere sahip.

ASELSAN, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli kara kutu AMiR-100C, kaza/kırım sırasında meydana gelebilecek darbe, sıcaklık, sualtı basıncı gibi zorlu dış koşullar karşısında verilerin muhafaza edilmesini sağlıyor. Çarpışmaya dayanıklı uçuş veri kayıt cihazına; video, ses ve uçuş verileri kaydediliyor" şeklinde bilgi verdi.

A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi

Bu girişim, Türkiye'nin savunma sanayisindeki yerlileştirme çabalarını güçlendirmekte ve stratejik bir öneme sahip olan kara kutu teknolojisinin yerli imkanlarla karşılanabilmesine yönelik atılmış önemli bir adım olarak öne çıkıyor.