Dünya genelinde yolcu sayısı arttı Dünya genelinde yolcu sayısı arttı

Slovenya, havayolu şirketlerine ülkelerine yeni rotalar açmaları karşılığında üç yıl süreyle devam edecek teşvikler sağlamak amacıyla dördüncü bir teklif çağrısı gerçekleştirdi. Önceki üç halka açık çağrı, karışık sonuçlar elde etti ve hükümet bunu "hayal kırıklığı" olarak değerlendirdi. Luxair, airBaltic, Iberia ve Norwegian, son üç teklifin ardından başvuruda bulunan tek dört taşıyıcı oldu. Lüksemburg'un ulusal taşıyıcısı olan Luxair, o zamandan beri Slovenya'nın başkentine uçuşlar başlattı, airBaltic'in Riga'dan bu Mayıs'ta, Iberia'nın Temmuz'da ve Norwegian'ın yazın başında takip etmesi planlanıyor. Teşviklerden yararlanmak için sadece Avrupa Ortak Havacılık Alanı'nda (AOHA) kayıtlı ve merkezi bulunan havayolu şirketleri uygun kabul edilecek. AOHA, Avrupa Birliği'ne ait devletlerle birlikte Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, İzlanda, Makedonya, Norveç ve Karadağ'ı içerir. Slovenya hükümeti, özellikle Viyana, Kopenhag, Madrid, Prag, Berlin, Roma, Stockholm, Oslo, Barselona ve Lizbon'dan uçuşların başlatılmasını hedefliyor, ancak AOHA içindeki tüm hizmet verilmemiş destinasyonlar uygun kabul edilecek.

Devlet, son halka açık çağrı için üç yıl boyunca toplamda 16,8 milyon euro teşvik ayırdı, yılda 5,6 milyon euro. Bu teşvikler, havayolunun Slovenya'daki havaalanı maliyetlerinin %50'sini karşılamayı amaçlıyor. Halihazırda devam eden halka açık çağrının tamamlanmasının ardından bütçe artarsa, devlet yeni bir çağrı başlatacak. İlgili taşıyıcılar başvurularını 12 Şubat'a kadar, gece yarısından önce sunmalı. Açılışlar kamuya açık olmayacak ve ihale süresinden itibaren on beş gün içinde Yardım Sağlama Komitesi tarafından gerçekleştirilecek. Havayolları, teklif son tarihinden en geç otuz gün sonra seçim sürecinin sonuçları hakkında bilgilendirilecek.

Teşviklerle ilgili olarak Slovenya Altyapı Bakanlığı, "Çağrının amacı, Slovenya'nın hava bağlantısını iyileştirmek ve yeni doğrudan düzenli hava rotalarının Slovenya'ya gelmesini teşvik etmektir. Covid-19 pandemisinin etkileri, Slovenya'daki hava yolcu trafiğinin seviyesini ciddi şekilde düşürdü, aynı zamanda Adria Airways'in pandemiden önceki iflasının negatif etkileri de oldu. Slovenya'daki hava trafiğinin toparlanması çok yavaş oldu ve çağrının amacı, Slovenya'daki insanların mobilitesini artırmaktır" açıklamasını yaptı.

Ljubljana Havalimanı'nın gelişimi ve 2024 planları hakkında bilgi veren Fraport Slovenija operatörünün Genel Müdürü Babett Stapel, "2023, Ljubljana Havalimanı için bir canlanma getirdi. Yıllık yolcu sayısında harika %30'luk bir artış, trafik toparlanmasının doğru yolda olduğunun bir göstergesidir. Uçuş ağını pandemi öncesi seviyelere geri getirmek için güçlü çaba sarf ediyoruz. Bu yıl aynı zamanda Riga, Kopenhag ve Madrid gibi yeni destinasyonları da göreceğiz, ayrıca bazı rotalarda, özellikle büyük Avrupa merkezlerinde, frekanslar artacak. Bu, Slovenya'nın dünya ile hava bağlantısını önemli ölçüde artıracaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AERONEWS24