Singapur Changi Havalimanı (SIN), kuş çarpışmalarını önlemek için uzun menzilli akustik cihazlar (LRAD) siparişlerini artırdı. Bu gelişme, koruyucu iletişim sistemleri ve çözümleri sunan Kaliforniya merkezli Genasys tarafından duyuruldu.

Emirates, Oktoberfest İçin Hazır Emirates, Oktoberfest İçin Hazır

Genasys'e göre, Changi Havalimanı 2021'den bu yana kuşların uçaklara ve yolcu jetlerine çarpmasını önlemek için LRAD teknolojisini kullanıyor. Kuş çarpışmaları özellikle uçakların kalkış ve iniş sırasında en savunmasız olduğu anlarda meydana geliyor.

Genasys, uçak kuş çarpışmalarının yıllık 1,2 milyar dolar zarar verdiğini belirtti. Malezya Sivil Havacılık Kurumu (CAAM) da Malezya'daki havalimanlarında artan kuş çarpışmaları nedeniyle yakın zamanda bir güvenlik uyarısı yayımladı. CAAM'ın CEO'su, Malezyalı havalimanı işletmecilerine radar sistemleri ve akustik cihazlar gibi modern teknolojileri kullanarak kuşları tespit etmelerini ve uzaklaştırmalarını önerdi.

Genasys'in Küresel Donanım Satışları Başkan Yardımcısı David Schnell, "Changi ve diğer APAC havalimanlarındaki LRAD dağıtımlarına ek olarak, APAC ve Avrupa bölgelerinde jetleri, yolcuları ve vahşi yaşamı korumak için çeşitli fırsatlar üzerinde çalışıyoruz," dedi. Schnell, LRAD'ın manuel olarak veya uzaktan komuta ve kontrol merkezleri ile entegre olarak çalıştırılabilen, pist yakınlarında uçak kuş çarpışmalarını önlemede son derece etkili bir biyolojik akustik caydırıcı olduğunu ekledi.

Schnell ayrıca, LRAD sistemlerinin milimetre band avian radar ile entegre edildiğinde, pist kontrol bölgelerine giren kuşları otomatik olarak tespit edip uzaklaştırarak, yoğun, yönlü sesler ve yırtıcı hayvan çağrıları yayınlayarak kuşları güvenli bir şekilde uçaklardan uzaklaştırdığını belirtti.