Ukrayna ve İsveç, Saab JAS-39 Gripen savaş uçaklarının Ukrayna'ya transferi konusunda müzakerelerde bulunuyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Ihor Zhovkva, Ukrayna'nın bu uçakları almaya hazır olduğunda teslimatın gerçekleşeceğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve İsveçli yetkililer, 2023'ten bu yana Gripen uçaklarının transferi konusunda görüşmelerde bulunuyor. Zhovkva, Voice of America'ya (VOA) verdiği röportajda, "Açık nedenlerden dolayı, İsveç o dönemde herhangi bir taahhütte bulunmaya hazır değildi, çünkü ülke NATO üyeliğini tamamlamıştı. Şimdi İsveç NATO'da ve cumhurbaşkanım İsveç başbakanı ile yeniden görüşüyor ve savunma bakanlığımız ilgili İsveç makamlarıyla iletişimde. Bu uçaklar F-16'lar kadar iyi ve bu yönde ilerliyoruz," dedi.

Zhovkva, İsveç'in NATO üyeliğini tamamlarken taahhütte bulunmakta tereddüt ettiğini belirtti. 14 Temmuz 2024'te Ukraynalı kaynaklar UNN, Censor.net ve VOA, Gripen uçaklarının teslimatının ertelendiğini bildirdi. Bunun nedeni olarak Ukrayna'ya öncelikle F-16 uçaklarının verilmesi ve aynı anda iki farklı savaş uçağı sisteminin uygulanmasının zorluğu gösterildi.

Saab JAS 39 Gripen, İsveçli havacılık ve savunma şirketi Saab AB tarafından üretilen, tek motorlu hafif bir savaş uçağıdır. Volvo Aero tarafından sağlanan RM12 motoru ile çalışan Gripen, 2,125 km/s hıza ulaşabilir ve mobil ileri silahlandırma ve yakıt ikmali noktalarını kullanarak hızlı bir şekilde yakıt ikmali yapabilir.

Gripen, dağınık havaalanlarında, yollar ve pistlerde minimal destek ekibi ile çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bu özellik, Ukrayna'nın çoğu havaalanı ve hava üssünün Rus saldırılarına karşı savunmasız olduğu göz önüne alındığında Ukrayna için faydalı olabilir. Bu uçak, mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma kapasitesine sahip olup hava saldırıları, kara saldırıları ve keşif görevleri gibi çeşitli askeri görevleri yerine getirebilir.

Almanya Ukrayna’ya obüs tedarik edecek Almanya Ukrayna’ya obüs tedarik edecek

11 Mart 2024'te İsveç'in JAS-39 Gripen savaş uçakları, İsveç'in NATO üyesi olarak ilk görevini tamamladı ve Baltık Denizi üzerinde uçan bir Rus Tu-134 yolcu uçağı tespit edildi.

Gripen uçaklarının Ukrayna'ya sağlanması anlaşması, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson tarafından imzalanan bir güvenlik anlaşmasının parçasıdır. Anlaşmaya göre, İsveç 2024-2026 yılları arasında Ukrayna'ya yaklaşık 6,5 milyar € sağlayacak. Askeri destek, havacılık ve hava savunması, zırhlı araçlar, topçular, deniz güvenliği, mayın temizleme yardımı ve insansız hava araçlarını kapsayacak şekilde geniş bir yelpazeyi içerecek.

Kaynak: AERONEWS24