Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile ilgili yeni yasa tasarısını açıkladığı bir toplantı düzenledi. Toplantıya eski başkanlar, sektör temsilcileri ve önemli isimler katıldı. Ali Bilir, toplantının ardından Bakan Ersoy'un yaptığı sunumu paylaştı. İşte yeni yasa tasarısında öne çıkan düzenlemeler:

  1. Birliğin Bölünmesi: Yeni yasayla birlikte TÜRSAB, 'Tur Operatörleri', 'Hac ve Umre', 'IATA Acenteleri', 'Sağlık Turizmi Acenteleri' ve genel olarak diğer acenteler olmak üzere en az beş kategoriye ayrılacak.

  2. Bölgesel Seçimler: Yeni yasaya göre, sayısı en az 5 olacak seyahat acente birliklerinin seçimleri bölgesel olarak yapılacak.

  3. Belge Başvuruları: Yeni yasayla birlikte seyahat acentelerinin belge başvuru işlemlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı yürütecek.

    TUI, lüks otelcilik markasını Türkiye'ye getirecek TUI, lüks otelcilik markasını Türkiye'ye getirecek
  4. Giriş Ücreti: Giriş ücreti, ilk etapta 350 bin lira olacak. Bu miktarın 175 bini Bakanlık, 175 bini ilgili birliğe ödenecek.

  5. Aidatlar: Acentelerin ödeyecekleri aidatlar, acente kuruluş bedelinin yüzde 2,5'u kadar olacak.

  6. Yeni Acente Birlikleri: Tur Operatörleri Birliği, Hac ve Umre Acentaları Birliği, Uçak Bileti Satan Seyahat Acentaları Birliği ve Sağlık Turizmi Acentaları Birliği olmak üzere 4 yeni acente birliği kurulacak.

  7. Yeni Birliklerin Kurulması: 1000 acente bir araya gelerek farklı birlikler de kurabilecek. Ancak her acente sadece bir birliğe üye olabilecek.

  8. Vakıf ve Şirket Kurma Yasağı: Birliklerin vakıf ve şirket kurması yasaklanacak.

  9. Denetim Yetkisi: Denetimler Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçecek, ancak birlikler de denetim yapabilecek.

  10. Rehber Kullanımı: Acenteler sadece ören yerlerinde rehber kullanacak. Transferde rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılacak.

  11. TÜRSAB'ın Tüzel Kişiliği: TÜRSAB'ın tüzel kişiliği korunacak, seçilmiş yönetim bir sonraki seçime kadar görevde kalacak.

Yeni yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda, seyahat acentelerinin paket tur haricinde transfer hizmeti veremeyeceği ve bu hizmetin sadece paket turla sınırlı olacağı ifade edilmektedir.