Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan 2022 yılı raporuna göre, Türkiye'den dört savunma sanayii şirketi dünyanın en çok silah satan ilk 100 şirketi arasında yer alarak dikkat çekti. Bu şirketler, SIPRI'nin listesinde en hızlı büyüme kaydeden şirketler olarak öne çıktı.

Listede yer alan Türk şirketleri şunlar:

  • ASELSAN (60. sıra)
  • Baykar (76. sıra)
  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) (82. sıra)
  • Roketsan (100. sıra)

Rapora göre, Türk savunma sanayii şirketleri 2022 yılında satışlarını en çok artıran şirketler arasında yer aldı. Bu şirketlerin toplam gelirleri 5 milyar 500 milyon dolara ulaştı ve bu, önceki yıla kıyasla yüzde 22'lik bir artış anlamına geliyor.

Bakan Uraloğlu: 9 ayda 32 bin 445 sıcak hava balonu havalandı Bakan Uraloğlu: 9 ayda 32 bin 445 sıcak hava balonu havalandı

Özellikle silahlı insansız hava aracı (SİHA) üretimiyle bilinen Baykar, dikkat çeken bir performans sergiledi. Bir önceki yıl 100. sırada bulunan Baykar, gelirlerinde yüzde 94'lük büyük bir artışla 76. sıraya yükseldi. Bu, listedeki tüm şirketler arasında en hızlı büyüme oranı olarak kaydedildi. Raporda, Baykar'ın büyümesinde, Ukrayna'nın savaşı sırasında Bayraktar TB-2 SİHA'larının yoğun bir şekilde kullanılmasının etkili olduğu vurgulandı.

Ayrıca, Roketsan'ın gelirlerinin yüzde 17, TUSAŞ'ın ise yüzde 14 oranında arttığı belirtiliyor. Bu şirketlerin, daha az sofistike teknoloji gerektiren silahlar üretmeleri nedeniyle talep artışına hızlı bir şekilde yanıt verebildikleri ifade ediliyor.