Korean Air'in 'Morning Calm'ı Asya’nın En İyisi Seçildi Korean Air'in 'Morning Calm'ı Asya’nın En İyisi Seçildi

Rusya, kendi yerli yolcu uçakları MC-21 ve Sukhoi SuperJet'i daha da güçlendirmek adına cesur bir adım atmaya hazırlanıyor. Ambargo baskılarına karşı direniş gösteren Rusya, bu iki markayı tek bir çatı altında birleştirme kararı aldı. Yepyeni bir yolcu uçağı ailesinin ortaya çıkacağı bu birleşme, Rus havacılık sektöründe önemli bir dönemeç olacak. Resmi açıklamaların ise yakın günlerde yapılması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak Rusya Başbakan Yardımcısı ve Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başkanı Denis Manturov'dan gelen öncü açıklamada, 3 Ocak'ta yerli sivil uçak MS-21 ve SuperJet’in tek bir havacılık markası altında birleştirme kararının yakın gelecekte açıklanacağı vurgulandı. Manturov, "Markaları birleştirmek konusunda çalışıyoruz. Henüz atılacak adım konusunda nihai karara yaklaştığımızı kesin. Ancak bunu yakın gelecekte açıklayacağımız kesin" dedi.

Bu birleşme kararı, geçtiğimiz Ağustos'ta United Aircraft Corporation (UAC) Başkanı Yuri Slyusar tarafından duyurulmuştu. Rusya, kendi tasarladığı uçak projelerine odaklanarak, MC-21 ve Superjet ile batı yapımı motorları geride bırakma kararlılığını gösterdi. MC-21, Pratt & Whitney tarafından tasarlanan PW1100G serisi motorları kullanırken, Superjet’te ise PowerJet SaM146 motorlarına yer veriliyor. Bu durum, Rus şirketlerinin motorlarının batı motorlarına karşı üstünlüğünü gösteriyor.

MC-21, PD-14 motoruyla başarılı uçuşlar gerçekleştirirken, Superjet ise 26 Aralık 2023'te PD-8 motoruyla dikkat çekici bir performans sergiledi. MC-21'in farklı modelleri, 200 serisi ile 132 ve 300 serisi ile 163 koltuk kapasitesine sahipken, Sukhoi Superjet ise 63 ila 98 koltuk aralığında iki farklı sınıfta hizmet veriyor. Bu birleşme, Rus havacılık endüstrisinin daha da güçlenmesine ve uluslararası alanda etkileyici bir konuma gelmesine olanak sağlayacak gibi görünüyor.