Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün düzenlenen geniş kapsamlı basın toplantısında, 2030 yılına kadar ülkede 1.000 adet yolcu uçağı inşa etme planını açıkladı. Putin, Rusya'nın yabancı üretimli uçaklara olan bağımlılığını eleştirerek, yolcu uçağı pazarının Airbus ve Boeing tarafından üretilen uçaklarla "aşırı yüklü" olduğunu belirtti.

Rus lider, ülkenin yabancı üretimli uçaklara olan bağımlılığını azaltmak amacıyla 2030 yılına kadar 1.000 adet Rus yapımı yolcu uçağı inşa etme hedefini duyurdu. Putin, "Kendi uçak üretimimizi geliştirmemiz gerekiyor [...] ve 2030 yılına kadar 1.000'den fazla kendi Rus yapımı uçağa sahip olmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi

Tass ajansına göre, planlar arasında Irkut MC-21 yolcu jetlerinin üretimi ve bazı uçaklarda Rus yapımı motorlara geçiş bulunuyor. Rus havacılık sektörü, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında Batı yaptırımlarının devreye girmesi nedeniyle zorlu bir faaliyet süreci geçiriyor. Rus havayolu şirketleri, Boeing ve Airbus parçalarını temin etme konusunda yaşadıkları zorluklar nedeniyle etkin bir şekilde faaliyet gösterme konusunda sorunlar yaşamaktadır. Bu durum, Rusya'nın parça temini için karaborsaya başvurduğu ve hatta Boeing ve Airbus parçalarının kopyalarını üretme planları yaptığı şeklinde yorumlanıyor.