Turizm Yatırım Forumu (Tourism Investment Forum - TIF) 2023 kapsamında düzenlenen ‘Havayollarının Geleceği ve Turizm’ panelinde konuşan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Mehmet Nane, turistlerin daha çok Türk taşıyıcılarla getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, TIF 2023 kapsamında düzenlenen ‘Havayollarının Geleceği ve Turizm’ isimli panelde, turizm ve havacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Havacılığın turizm sektörü için tetikleyici olduğunu belirten Nane, “Havacılık, turizm gibi stratejik bir sektörün tetikleyicisi oluyor. Türkiye coğrafi olarak çok büyük bir kara parçası. Türkiye’de ulaşımın etkin bir şekilde yapılabilmesi için hava yolu kaçınılmaz. Türkiye’de katma değeri en fazla olan sektör turizmdir. Türkiye’ye gelen her 100 yolcunun 55’ini Türk taşıyıcılar getiriyor. Her turistin de yaklaşık 85 dolar bir katma değeri var. Eğer biz Türk taşıyıcılarla turistleri Türkiye’ye getirmezsek o 85 dolarlık katma değeri kaybetmiş oluruz.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye IATA içerisinde bir yıldız”

Dünya genelinde uçuş sayılarının henüz pandemi öncesi seviyeleri yakalayamadığını söyleyen Nane, “IATA’nın açıkladığı 3. çeyrek rakamlarında kişi başı uçuş konusunda dünya geneli hala 2019 sayılarının gerisinde. 2019 rakamlarını geçtiğimiz sene yakalayan Türkiye IATA içerisinde bir yıldız olarak öne çıkıyor.  Dünya genelinde uçuş sayılarında 2019 sayılarına ulaşılamamışının başlıca nedenlerinden biri, Uzakdoğu’ya uçan hava yolu şirketlerinin Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Rus hava sahasını kullanamaması.” şeklinde konuştu.

“Bazı uçak modellerinde ciddi motor problemleri var”

Havacılık konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Nane, “Havacılıkta yaşanan büyük sıkıntılardan biri uçak teslimlerinin gecikmesi. Teslimatlarda bugün gelen uçak 6 ay öncenin uçağıdır. Her sene 5 uçağı bir sonraki seneye kaydırıyoruz. Motor konusunda bazı modellerde dünya çapında sıkıntı var. THY 16 uçağını uçuramıyor. Bunların tadilatı 120-180 gün arasında. Bu sıkıntı önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. Avrupa’da bu uçak modelini kullanan hava yollarında çok büyük iptaller olmaya başladı.” İfadelerini kullandı.

“Sektörde kadın istihdamını artırmalıyız”

Turizm ve havacılık sektöründe kadın istihdamının artırılması gerektiğine dikkat çeken Nane, ”Dijitalleşme konusunda müşteriye nasıl değer yarattığımıza bakıyoruz. Teknoloji kullanarak pozitif anlamda nasıl ayrıştığımıza bakıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği çok önemli. Kadınların çalıştığı ortamların ve kadın çalışan sayısının arttığı bir dünyada verimlilik yüzde 30 artıyor. Yüzde 30 verimlilik artırmak kolay mı? Bunu neden değerlendirmiyoruz? Hepimiz işe insan alıyoruz cinsiyet almıyoruz. Kadınlar erkeklerin bir üst modeli. Organizasyon yetenekleri erkeklerden daha yüksek. Hepimiz yetişmiş eleman sıkıntısı çektiğimizi söylüyoruz. Her şehirde üniversite var ve bu da beklentiyi yükseltiyor. Bilgi seviyesi beklenen seviyede değilse uzaklaşmaya başlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: TURİZM GÜNCEL