Rusya'nın İspanya Büyükelçisi Yuriy Klimenko, yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik alınan yaptırımların etkisiyle Rus turistlerin 2022'de İspanya'yı ziyaret etmemesi sonucunda ülkenin yaklaşık 2 milyar euro gelir kaybettiğini bildirdi.

Klimenko, Türkiye, Mısır ve Tayland gibi destinasyonlara yönelen Rus turistlerin sayısındaki artışa dikkat çekerek, Avrupalı ortakların Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımların turizm sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti. Büyükelçi, bu durumu günümüz Avrupa turizm sektöründeki zorlu tablonun bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Rus turistlerin özellikle İspanya gibi birçok Avrupa ülkesinin ekonomik kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirten Klimenko, ancak doğrudan uçuşların durdurulması, vize politikasının sıkılaştırılması, bankacılık hizmetlerindeki kısıtlamalar gibi faktörlerin Rus turist akışını sınırlayan etkenler olduğunu dile getirdi.

TÜROB Başkanı Eresin: "Tasvip etmemiz mümkün değil!" TÜROB Başkanı Eresin: "Tasvip etmemiz mümkün değil!"

2019'da İspanya'yı 1,3 milyonun üzerinde Rus turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Klimenko, 2022'de ise bu sayının 268 bin civarına düştüğünü belirtti. 2023 yılının ilk altı ayında İspanya'yı 155 bin Rus turistin ziyaret ettiğini aktaran Büyükelçi, bu durumun İspanya turizminin potansiyel gelirlerinde 1,8 milyar euroyu aşan bir kayba neden olduğunu vurguladı. Klimenko, Rus turistlerin kişi başı günlük ortalama 200 Euro harcadığını sözlerine ekledi.