Almanya Savunma Bakanı Thorsten Pistorius, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, savunma sanayisinin kapasitesini artırmanın zaman alacağına işaret ederek, “Hem silahlı kuvvetlerde hem de savunma sanayisinde arayı kapatmak için yaklaşık 5 ila 8 yıla ihtiyaç var.” ifadesini kullandı.

ABD’nin gelecek 10 yılda Pasifik bölgesinde daha fazla yer alacağına ve Amerika’nın Avrupa’daki faaliyetlerinde bir azalma olabileceğine dikkat çeken Pistorius, “Bu da biz Avrupalıların kıtamızdaki güvenliği garanti altına almak için kararlılığımızı artırmamız gerektiği anlamına gelmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Pistorius, Rusya’nın savunma üretimini önemli ölçüde artırdığını belirtirken Baltık ülkeleri, Gürcistan ve Moldova’ya yönelik tehditlerin ciddiye alınmasını istedi. Ayrıca, Alman ordusunun NATO içindeki tüm görevleri yerine getirebilecek kadar iyi donatılmış durumda olduğunu söyledi.

Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor

Bundeswehr’in (Alman Silahlı Kuvvetleri) doğru yapıya sahip olmasının önemine vurgu yapan Pistorius, eğer görevler uluslararası kriz yönetiminden ulusal ve ittifak savunmasına kayarsa, organizasyonun değişmesi gerektiğini belirtti. Silahlı kuvvetlerin ve sivil sektörün gelecekteki yapısına ilişkin somut öneriler sunma talimatını verdi.

Pistorius, zorunlu askerlik vazifesine de değinerek, “Tüm seçenekleri inceliyorum ancak hangisi olursa olsun her modelin siyasi çoğunluğa da ihtiyacı var. Zorunlu askerlik hizmetini askıya almak için nedenler vardı ancak geriye dönüp baktığımızda bunun bir hata olduğunu görüyoruz.” dedi. Zorunlu askerliğin tekrar getirilmesinin yapısal, anayasal ve siyasi açıdan zor olduğunu ifade eden Pistorius, alternatif modelleri değerlendirdiğini belirtti, özellikle İsveç modeline dikkat çekti.