Belgrad Nikola Tesla Havalimanı, Havalimanı Karbon Akreditasyonu (Airport Carbon Accreditation - ACA) programında Seviye 3 "Optimizasyon" seviyesine yükseldi. Dört aşamalı programda bu seviyeye ulaşmak, havalimanının karbon ayak izi değerlendirmesini genişleterek, havayolları, yer hizmetleri sağlayıcıları ve ticari işletmeler gibi üçüncü taraf kaynaklı (Scope 3) emisyonları da kapsamasını gerektiriyor.
Belgrad Havalimanı, 2030 yılına kadar karbon ayak izini yarıya indirmeyi ve 2050 yılına kadar net sıfır CO2 emisyonuna ulaşmayı hedefliyor. Bu doğrultuda önemli dönüşümler gerçekleştiren havalimanı, eski akaryakıt kazanını doğalgazla çalışan 44 MW kapasiteli bir trijenerasyon tesisi ile değiştirdi. Bu sistem, elektrik, ısıtma ve soğutma sağlıyor.
Ayrıca, yenilenebilir enerji yatırımlarını artıran havalimanı, 1 MW kapasiteli bir güneş enerjisi santrali kurdu ve otopark alanlarında güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemlerini entegre etti. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla havalimanındaki aydınlatmaların %95’i LED sistemlerle değiştirildi.
Bunun yanı sıra yer hizmetlerinde elektrikli araç kullanımını yaygınlaştıran Belgrad Havalimanı, 39 elektrikli araç şarj istasyonu kurdu ve terminal yakınındaki otoparka hızlı şarj kapasitesine sahip güneş panelli gölgelikler entegre etti.
Bölgedeki Karbon Akredite Havalimanları
Belgrad Nikola Tesla Havalimanı, eski Yugoslavya bölgesinde Seviye 3 "Optimizasyon" seviyesine ulaşan ikinci havalimanı oldu. Bölgedeki diğer karbon akredite havalimanları şu şekilde sıralanıyor:
Haritalama (Mapping) aşamasında: Saraybosna, Dubrovnik, Zadar, Podgorica ve Tivat
Azaltma (Reduction) aşamasında: Üsküp ve Ljubljana
Optimizasyon (Optimisation) aşamasında: Zagreb
Karbon nötr (Neutrality) aşamasında: Priştine
Belgrad Havalimanı'nın karbon azaltma konusundaki çalışmaları, sürdürülebilir havalimanı operasyonları açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.