Türk Hava Yolları (THY), küresel ölçekte 129 ülke ile uçulan ülke sayısında birinci sırada bulunurken, filo büyüklüğünde 9. sırada yer almasını 2033 yılında dünya üçüncülüğüne taşıma hedefi koydu.

Dünya genelindeki havayolu şirketleri, gelir, varlık ve piyasa değeri, taşınan yolcu sayısı gibi farklı kriterlere göre sıralanırken, 2023 itibarıyla Delta Air Lines gelir açısından birinci, China Southern Air Holding ise taşınan yolcu sayısı bakımından lider konumda bulunuyor.

American Airlines Group ise gelir, filo büyüklüğü, çalışan sayısı ve hizmet verilen destinasyon sayısı gibi kriterlere göre birinci durumda yer alıyor. Ancak 129 ülkeye uçuş gerçekleştiren THY, bu kategoride dünya genelinde ilk sıradaki konumunu koruyor. Uluslararası uçuşlardaki geniş ağıyla Air France, Emirates ve British Airways'i geride bırakan THY, destinasyon sayısında global ölçekte ikinci sıradadır.

Havacılık sektöründeki gelişmelere paralel olarak, birçok havayolu şirketi yeni uçak siparişleriyle gelecek 10-20 yıl içindeki büyüme hedeflerini güncelliyor. Türk Hava Yolları da bu trende ayak uydurarak 220 adet satın alma hakkı ve kesin sipariş anlaşmasıyla Airbus sipariş adedini toplamda 355 uçağa çıkardı.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, şirketin filo büyüklüğünde halen 9. sırada olduğunu ancak 2033 yılına kadar dünya genelinde üçüncü sıraya yükselme hedefini belirtti. Bu hedef gerçekleştiğinde, THY dünya havacılık liginde ABD ve Çin merkezli hava yolu şirketlerini yakalamış olacak.

2023 sonunda 440 olan uçak sayısını 2025'te 500'e, 2027'de 600'e ve 2030'da 700'e çıkarma planlarına ek olarak, 2033 yılında THY'nin toplam uçak sayısının 800'ün üzerine ulaşması ve filo büyüklüğüne Ajet'in 200 uçak eklenmesi hedefleniyor. Bu büyümenin yüzde 98'ini yeni nesil uçaklar oluşturacak. Son verilere göre, THY filosunun ortalama yaşı 9.2, yeni nesil uçakların toplam filo içindeki oranı ise yüzde 30 seviyesindedir.

S7 Airlines 100 uçaklık anlaşma imzaladı S7 Airlines 100 uçaklık anlaşma imzaladı

Ayrıca, Rolls-Royce, Türk Hava Yolları'nın 70 adet Airbus A350 uçağı satın almasıyla Trent XWB motorlarının en büyük operatörü olacağını açıkladı. Rolls-Royce CEO'su Tufan Erginbilgiç, bu siparişin Türk Hava Yolları'nı dünyanın en büyük Trent XWB operatörü yapacağını belirtti.