Corendon Havayolları, IBS Yazılımı ile Stratejik Ortaklık Kurdu Corendon Havayolları, IBS Yazılımı ile Stratejik Ortaklık Kurdu

NASA'nın uzay aracı Psyche, Derin Uzay Optik İletişimi (DSOC) projesi kapsamında 11 Aralık'ta Dünya'ya 31 milyon kilometre uzaktan bir kedi videosu gönderdi. Bu benzersiz iletişim deneyimi, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'ne bağlı Palomar Rasathanesi'ndeki Hale Teleskobu'na 101 saniyede ulaştı.

Gönderilen video, İngilizcede "patates" anlamına gelen Taters adlı bir kedinin ultra yüksek çözünürlüklü görüntülerini içeriyordu. Psyche uzay aracı ile rasathane arasındaki mesafe, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin tam 80 katıydı. Sarmanın koltukta otururken kırmızı bir lazeri kovaladığı 15 saniyelik video, NASA Jet İtki Laboratuvarı'ndan (JPL) canlı olarak yayınlandı.

Bu olay, NASA'nın derin uzaydan lazerle video yayımlamasında bir ilk olarak kaydedildi. NASA Yönetici Yardımcısı Pam Melroy, videonun başarılı bir şekilde iletilmesinin, gelecekteki veri aktarımı ihtiyaçları için optik iletişim sistemlerini geliştirmek adına önemli bir adım olduğunu belirtti. Melroy, "Sürekli ilerlemesini ve gelecekteki gezegenler arası görevlerde iletişim yöntemlerimizi kökten dönüştürmesini hedefliyoruz" dedi.

JPL'den Ryan Rogalin ise rasathaneden laboratuvara gönderilen videonun, Psyche'nin lazerle gönderdiğinden daha büyük bir veri yüküne sahip olduğuna dikkat çekerek, "Bağlantımız, derin uzaydan gelen sinyallere kıyasla daha yavaş kaldı" ifadelerini kullandı.

Ekim ayında fırlatılan Psyche uzay aracı, ilk kez 4 Aralık'ta kameralarını açmıştı. Balık takımyıldızından gönderilen görüntülerle dikkat çeken uzay aracının asıl hedefi, değerli metallerle dolu olduğuna inanılan 16 Psyche adlı asteroide ulaşmak. Psyche'nin toplamda 3,6 milyar kilometre yol kat ederek bu göktaşına 2029'da varması planlanıyor.