Danimarka, Ukraynalı pilotlar için yürüttüğü F-16 savaş uçağı eğitim programını yıl sonuna kadar sonlandıracak. Bu açıklama, Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen tarafından geçtiğimiz gün düzenlenen bir basın toplantısında yapıldı.

Poulsen, Danimarka'nın daha yeni F-35 jetlerine geçiş yapacağını ve şu anda Ukraynalı pilotların eğitildiği Skrydstrup Hava Üssü'nün bu jetler için kullanılacağını belirtti. Poulsen, "Bu konuda tüm enerjimizi harcamak zorundayız, bu nedenle 2024 sonrasında Ukraynalı pilotların eğitimine devam edemeyiz" dedi.

2024 yılı sonuna kadar, Danimarka yaklaşık 20 Ukraynalı pilotu eğitmiş olacak.

Tufan-1 füzesi Yunan gemisini vurdu Tufan-1 füzesi Yunan gemisini vurdu

Bakan, Danimarka'nın Ukraynalı pilotların eğitimine diğer ülkelerde katkı sağlamaya devam edeceğini belirtti. Poulsen ayrıca, pilot eğitimi tamamlandığında Danimarka'nın Ukrayna'ya 19 F-16 teslim edeceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Danimarka, Ukrayna Hava Kuvvetleri için F-16 pilotları, teknisyenler ve destek personeli yetiştirmekle görevli uluslararası koalisyona liderlik ediyor. Bu koalisyon, Temmuz 2023'te Vilnius Zirvesi sırasında oluşturulmuştu.

Danimarka, 27 F-35 siparişi verdi ancak Lockheed Martin'in Teknoloji Yenileme 3 olarak bilinen bir yükseltmeyi tamamlamakta zorlanması nedeniyle teslimatlarda gecikmeler yaşandı.

Kaynak: AERONEWS24