Yakın zamanda yapılan bir araştırma, uçakla seyahatin giderek daha güvenli hale geldiğini ortaya koydu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yapılan araştırmaya göre, 2018-2022 yılları arasında bir uçak kazasında hayatını kaybetme ihtimali 13,7 milyonda bir olarak belirlendi. Bu oran, yıllar içinde düzenli olarak azalıyor ve uçak yolculuklarının daha güvenli hale geldiğini gösteriyor.

Ölüm Oranlarında Sürekli Düşüş

Araştırmaya göre, uçak kazalarındaki ölüm oranları her yıl ortalama yüzde 7 oranında azalıyor. Bu eğilim, 1968'den beri devam eden ve yıllık ortalama yüzde 7,5'lik bir düşüşle seyreden bir iyileşme trendini takip ediyor. Uçuş sayısı artmasına rağmen, ölüm oranlarındaki bu azalma dikkat çekici bir güvenlik artışını ortaya koyuyor.

Teknik Sorunlar ve Boeing’in Zor Dönemi

Araştırma sonuçları, ABD merkezli uçak üreticisi Boeing’in 777-9 modelinin test uçuşlarını durdurmasına neden olan teknik sorunların ve ABD Federal Havacılık Otoritesi'nin (FAA) 787 Dreamliner modelinde tespit edilen pilot koltuğu hareketi hatalarına yönelik incelemeler başlattığı bir dönemde açıklandı.

Qatar Airways, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Sponsor Oldu Qatar Airways, UEFA Şampiyonlar Ligi'ne Sponsor Oldu

Düşük, Orta ve Yüksek Riskli Ülkeler

Araştırmada, uçak güvenliği açısından ülkeler üç farklı risk grubuna ayrıldı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, ABD, Kanada, Japonya ve İsrail gibi ülkelerin yer aldığı birinci kademe en düşük riskli grup olarak belirlendi. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ikinci kademe ise orta riskli olarak tanımlandı. Üçüncü kademe ise yüksek riskli ülkeleri içeriyor.

Araştırmaya göre, birinci ve ikinci kademedeki ülkelerde ölüm riski her 80 milyon yolcu binişinde bire düşüyor. Ancak üçüncü kademedeki ülkelerde ölüm oranı yüzde 36 daha yüksek olmasına rağmen, bu ülkelerde de ölüm riskinin düşmeye devam ettiği vurgulandı.

COVID-19’un Etkisi: 4.000'den Fazla Ölüm

Çalışma, aynı zamanda COVID-19 salgını döneminde uçak yolculuklarına da dikkat çekti. Mart 2020 ile Aralık 2022 arasında, uçakta COVID-19 enfeksiyonu kaparak ölen yolcuların sayısının 4.760 olduğu tahmin ediliyor. Araştırmacılar, bu sayının kesin olmadığını ve yaşlı yolcuların bu dönemde daha yüksek risk altında olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, pandeminin uçak yolculuğu sırasında yeni bir tehlike yarattığını ifade etse de, uçak kazaları ya da saldırılar nedeniyle ölüm riskinin arttığına dair bir kanıt bulunmadığını vurguladı.