Samara Korolev Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, roket ve uçak motorlarının kritik elemanlarını yüksek sıcaklıklardan korumak amacıyla, parçaların hizmet ömrünü artıracak ve gelecekteki motor teknolojilerine olanak sağlayacak deneysel bir plazma kaplama örneği geliştirdi.

Projenin lideri ve Samara Üniversitesi'nin özel kaplamalar bölümünün bilimsel başkanı olan Mikhail Giorbelidze, "Yaptığımız araştırmalar sonucunda bir kaplama teknolojisi geliştirdik ve motor elemanlarını aşırı yüksek çalışma sıcaklıklarının olumsuz etkilerinden korumak için ilk deneysel nano yapıda termal bariyer kaplama örneğini ürettik" açıklamasında bulundu.

Bombardier Global 7500 Rekorlara Doymuyor Bombardier Global 7500 Rekorlara Doymuyor

Bilim insanlarının hesaplamalarına göre, bu yenilikçi kaplamanın kullanımı, motorların sıcak bölüm parçalarının ömrünü iki veya üç katına çıkarabilecek. Özellikle roket ve uçak motorları, gaz kompresörleri ve güç üretim ünitelerinin yanı sıra insansız hava araçları gibi küçük boyutlu gaz türbini motorlarının parçalarını yüksek sıcaklıklardan koruma konusunda etkili olacak.

Şu anda, kaplama periyodik olarak modern gaz türbini motorlarının çalışma sıcaklıklarına kadar ısıtılacak ve ardından oda sıcaklığına soğutulacak temel test aşamalarından geçiyor. Bilim insanları, kaplamanın termal yorulmaya karşı dayanıklılığını ve termal iletkenliğini belirlemek için özel ekipmanlar kullanarak testler gerçekleştirecek.

Giorbelidze, "Özellikle bu testler için üniversite, sadece termal yorulma dayanıklılığını değil, aynı zamanda kaplamanın termal iletkenliğini de belirlemek için yeni ekipmanlar yarattı" şeklinde konuştu. Yapılan testlerin sonuçları yaklaşık altı ay içinde açıklanacak.