Amerikan savunma ve havacılık şirketi General Atomics, uçak gemileri için tasarlanan Gambit 5 insansız hava aracını (İHA) resmi olarak tanıttı.

General Atomics tarafından Gambit 5 olarak tanıtılan yeni varyantın, 2022 yılında tanıtılan Gambit İHA ailesinin yeni bir üyesi olduğu vurgulandı. Gambit 5’in, mevcut diğer Gambit serisi insansız hava araçlarına kıyasla güçlendirilmiş bir gövde ve iniş takımlarına sahip olduğunun altı çizildi.

İzmir ve Muğla'da çıkan orman yangınına havadan müdahale başladı İzmir ve Muğla'da çıkan orman yangınına havadan müdahale başladı

General Atomics Gambit 5’i ilk etapta Birleşik Kraliyet Donanması filosunda bulunan Queen Elizabeth sınıfı uçak gemisinde F-35B 5. nesil savaş uçaklarıyla birlikte işbirlikçi görevlerde kullanılacağını duyurdu.

Gambit 5 şu an erken geliştirme aşamasında olsa da platform geçtiğimiz ay gerçekleşen Farnborough uluslararası hava fuarında resmi olarak tanıtıldı. Resmi kaynaklar Gambit 5 İHA’nın İngiliz Donanması için geliştirildiğini bildirse de, önümüzdeki süreçte ABD Donanması’nın da platformu kullanacağı üzerinde duruluyor.

Gambit İnsansız Hava Aracı Ailesi

MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper gibi insansız hava araçları ile tanınan General Atomics, Gambit insansız hava araçlarının üreticisi konumunda. Gambit İHA ailesi, temel bir modül üzerinden geliştirilen farklı tipte ve farklı görevler için tasarlanan insansız hava araçlarından oluşan ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından ‘’Yeni nesil havacılık’’ olarak adlandırılan konseptin ilk önemli ürünüdür.

Gambit İHA ailesinin en önemli özelliği görevlerini insan kontrolü altında değil, tam tersine tam otonom bir şekilde gerçekleştirme yeteneği olarak öne çıkıyor. Gambit varyantları, aldıkları komutları uygulayabilmek için otonom bir şekilde karar alarak ABD ve müttefiklerinin hava kabiliyetlerini arttırmak üzere geliştiriliyor.

Gambit 1 varyantının istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerinda kullanılmasını planlayan General Atomics, platformun ilk uçuş testini de XQ-67A adıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

Gambit 2 ise hava-hava görevlerinde kullanılması planlanan gelişmiş bir savaş uçağı olarak tanıtıldı. Gambit 2’nin gelecekte ABD Hava Kuvvetleri’nin artan maliyetlerinin düşürülmesinde önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Gambit 3 ise eğitim uçağı olarak biliniyor. Gambit 3’ün ABD Hava Kuvvetleri’ndeki F-22 ve F-35 gibi savaş uçaklarının pilotlarıyla birlikte farklı senaryolar üzerinde eğitim gerçekleştirmesi planlanıyor.

Son olarak Gambit 4 ise bir muharebe ve istihbarat uçağı olarak tanıtıldı. General Atomics bu İHA’nın sahip olduğu yüksek görünmezlik yeteneğiyle birlikte çok gizli operasyonlarda yüksek başarı oranıyla görev yapmasını bekleniyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST