Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin savunma ve güvenlik bütçesinin 2025 yılında tarihi bir seviyeye ulaşacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi Basın Bilgilendirme ve Bütçe Bağlama Toplantısı’nda Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanına ayırdığı bütçeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, savunma ve güvenlik sektörüne 2025 yılında toplam 1 trilyon 608 milyar lira tahsis edileceğini belirtti.

Eurofighter konusunda "Ege Şartı" gündeme geldi mi? Eurofighter konusunda "Ege Şartı" gündeme geldi mi?

Rekor Bütçe: 1 Trilyon 608 Milyar Lira

Savunma harcamalarına 913.9 milyar lira, iç güvenlik için ise 694.5 milyar lira ayrılacağını duyuran Yılmaz, bu bütçeyle Türkiye'nin savunma sanayiindeki dışa bağımlılığının asgari seviyeye indirileceğini vurguladı. Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) ile birlikte toplam bütçenin yaklaşık 47 milyar dolara tekabül edeceği belirtildi. 2024 yılına göre %80’lik bir artışla dikkat çeken bu bütçe, Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında önemli bir adım attığını gösteriyor.

SSDF’nin Gelir Kaynakları Artacak

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın kontrolünde olan SSDF, TSK, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’nın ihtiyaç duyduğu savunma sanayi ürünlerini karşılamaya devam ediyor. Ancak artan tehditler doğrultusunda bu fonun gelir kaynaklarının artırılması hedefleniyor. Bu çerçevede, 100.000₺ ve üzeri kredi kartı kullanıcılarından yıllık 750₺ savunma sanayii katılım payı kesilmesi planı tartışılmış ancak yasal düzenlemelerin 2025 yılına ertelendiği açıklanmıştı. SSDF’nin finansmanını artırmak için alternatif yöntemler üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kısa süre önce yaptığı açıklamada, savunma sanayii için büyük bütçelerin gerektiğini vurguladı. Şimşek, Türkiye’nin dış tehditlere karşı Çelik Kubbe adında geniş kapsamlı bir hava savunma sistemi kuracağını, 5. nesil savaş uçağı projeleri ve uzun menzilli savunma sistemleri için milyarlarca liralık yatırım yapıldığını belirtti. Şimşek, "Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na 2023’te 90 milyar lira vermiştik, bu yıl ise 165 milyar liraya çıkardık. Ancak bu bütçenin daha da artırılması gerekebilir," dedi.

Bu açıklamalar, Türkiye'nin savunma ve güvenlik stratejilerinde önemli yatırımlar yapmaya devam edeceğini ve özellikle yüksek teknoloji ürünleriyle ihracat kapasitesini artırma hedefinde olduğunu gösteriyor.