Ziyaretçi sayısı açısından lider ülkelerden biri olan Türkiye, dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip ülkeleri arasında 29. sırada yer alabildi.  

Forbes tarafından Dünya Ekonomik Forumu'nda yayınlanan Seyahat ve Turizm Gelişim Endeksi (TTDI), 2024'ün en iyi turizm ekonomilerini belirledi. Ziyaretçi sayısı açısından hem Avrupa’da hem de dünya genelinde ilk 5 içerisinde yer alan Türkiye, dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip 29. ülke oldu.

Gazete Oksijen’de yer alan habere göre, raporun ölçütleri ülkelerin turizm sektörlerine odaklanıyor; havaalanları, karada ulaşım ve limanlar, doğal ve kültürel kaynaklar, emniyet ve güvenlik, fiyat rekabeti ve destinasyonların turizme açıklığı gibi faktörleri içeriyor. Raporda, “Endeks, sektörün sürdürülebilir ve dirençli bir şekilde gelişmesini sağlayan ve dolayısıyla bir ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan bir dizi faktör ve politikayı ölçmektedir” deniyor.

2024'ün en iyi seyahat ve turizm sektörü olan ülkeleri

Kısmen milli parkları, üniversiteleri ve büyük metropolleri sayesinde ABD şu anda dünyanın en güçlü seyahat ve turizm ekonomisine sahip ülke olarak ilk sırada yer alıyor. ABD'nin ilk sırada yer almasına yardımcı olan bir kategori de küresel şehirler ve büyük şirketlerin varlığı olarak tanımlanan “tatil dışı kaynaklar”.

429 milli park alanı ve 12.000 milden fazla kıyı şeridine sahip olan ABD, doğal kaynaklar açısından da Avustralya ve Brezilya'nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Ülke, turistik hizmetler ve altyapı açısından 6. sırada yer alıyor.

Türkiye 29'uncu sırada

Amerika Birleşik Devletleri'nin yetersiz kaldığı alanlar arasında fiyat rekabeti (115. sırada) ile emniyet ve güvenlik (77. sırada) yer alıyor. Malezya fiyat rekabetçiliğinde, Singapur ise emniyet ve güvenlikte ilk sırada yer aldı.

Göbeklitepe'ye turist akını Göbeklitepe'ye turist akını

Raporda Türkiye ise 29'uncu sırada yer alıyor. 2021'deki bir önceki raporda Japonya listenin başında yer alıyordu.

Raporun ilk 10'unda yer alan en iyi turizm ekonomisine sahip ülkeler şu şekilde:

Amerika Birleşik Devletleri

İspanya

Japonya

Fransa

Avustralya

Almanya

Birleşik Krallık

Çin

İtalya

İsviçre

Avrupa vergi koymaya başladı

Öte yandan TTDI sıralamasındaki 119 ekonomiden 71'i 2019 ve 2024 yılları arasında puanlarını artırdı, ancak ortalama endeks puanı pandemi öncesi seviyelerin sadece yüzde 0,7 üzerinde. Seyahat talebinin sürdürülebilirliği de dikkate alınması gereken bir konu olup, giderek artan sayıda Avrupa şehri aşırı turizmi engellemek ya da en azından etkilerini dengelemeye yardımcı olmak için turizm vergileri uyguluyor ya da artırıyor. Raporda vurgulanan bazı zorluklar arasında turizmdeki işgücü açığı, uçuş rotalarının talebi karşılayamaması ve enflasyon yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun raporu için veriler 2023 yılı sonunda toplandı.