Türkiye'deki havalimanları ile Belgrad arasındaki uçuşlarda Türk Hava Yolları, Pegasus, AJet (eski Anadolujet) ve Air Serbia toplamda 855 bin 720 yolcu taşıdı. 

Singapur - Melbourne arasındaki uçuşlarda rekabet kızıştı Singapur - Melbourne arasındaki uçuşlarda rekabet kızıştı

Yetkililerden alınan bilgilere göre, bu rakam, 2023 yılında gerçekleştirilen altı farklı rota ve charter seferiyle ulaşılan bir rekoru temsil ediyor. Rekor, büyük ölçüde, 2022 sonlarında iki ülke arasında yeniden müzakere edilen kısıtlayıcı İkili Hava Hizmetleri Anlaşması sayesinde mümkün oldu. 

Bu anlaşma, Air Serbia’nın Türkiye'ye birkaç yeni rota başlatmasına ve AJet’in Sırbistan pazarındaki genişlemesine olanak tanıdı. Ayrıca, iki bayrak taşıyıcı arasındaki daha yakın işbirliği de bu başarıyı destekledi. Air Serbia, Belgrad operasyonlarına ek olarak, Niš ve Kraljevo'dan İstanbul’a, Niš ve Antalya arasında charter seferleri düzenliyor.

Belgrad ile İstanbul’un ana kapısı arasındaki uçuşlar, şüphesiz en yoğun olanıydı ve 500 binin üzerinde yolcu taşıdı. Bu rakam, 2022 yılına göre yüzde 32.9'luk bir artışı ve ek olarak 124 bin 879 yolcuyu ifade ediyor. Bu büyüme, Air Serbia ve Türk Hava Yolları arasındaki yakın işbirliğinden kaynaklandı ve iki hava yolu arasında geniş çaplı bir kod paylaşım anlaşması ile potansiyel ortak girişim sağladı. 

Ayrıca, iki ülke arasındaki turizm değişimi önemli ölçüde arttı; Türkiye'den Sırbistan’a ve Sırbistan’dan Türkiye’ye geçişlerde belirgin bir artış yaşandı. 

Türk işçilerinin Sırbistan’daki sayısındaki artış ve Rus yolcularının Türkiye üzerinden Sırbistan'a aktarma yapmaları da trafiği artırdı.

Türk tarafı, güncellenmiş Hava Hizmetleri Anlaşması çerçevesinde Antalya ile Belgrad arasında tarifeli seferler başlama hakkını elde etmeye çalıştı, ancak bu talep reddedildi ve Air Serbia, hattın tek işletmecisi olarak kaldı. Sonuç olarak, bu rota hâlâ yalnızca charter olarak sürdürülüyor. Geçtiğimiz yıl, Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı hava yolu, yaz sezonunun zirve döneminde Belgrad ile Antalya arasında günde sekiz uçuş gerçekleştirdi ve bu rotada 111.546 yolcu taşıdı. Öte yandan, Pegasus Airlines, Belgrad uçuşlarına on yıl önce başladıktan sonra, Aralık 2023’te İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Sırbistan’ın başkenti arasında AJet’in seferlere başlamasıyla doğrudan rekabetle karşılaştı.