Türk Hava Yolları, motor sorunları nedeniyle dört Airbus A321neo uçağını uçuştan çekti.

Türk Hava Yolları, Pratt & Whitney PW1100G-JM motorları ile donatılan A321 uçaklarını, motor problemi sebebiyle park pozisyonuna aldı. 

Bu yılın Şubat ayında meydana gelen bir olayda, İstanbul'dan Münih'e tarifeli sefer yapan bir Türk Hava Yolları A321neo, motor arızası nedeniyle kalkıştan kısa bir süre sonra İstanbul'a dönmek zorunda kaldı.

Dört uçağın park edilmesi, Türk Hava Yolları için motorla ilgili en son sorun haline geldi. Dört A321neo uçağının bu yılın Mart ayının sonlarından bu yana operasyonel hizmette olmadığı anlaşıldı.

PW1100G-JM enters production | MTU AEROREPORT

PW1100G-JM motorlarındaki sorunlar, yağ sızıntıları, kompresör durakları ve yüksek basınçlı türbin kanadı arızaları gibi bir dizi faktörden kaynaklanmaktadır. Pratt & Whitney bu sorunları çözmek için çalışıyor, ancak henüz problemler giderilemedi.

Türk Hava Yolları'nın yanı sıra IndiGo ve Go first havayolu şirketleri de problemden etkilnen hava yolları arasında yer alıyor.

Pratt & Whitney PW1100G-JM motoru, Airbus A320neo ve A321neo uçaklarına güç veren bir turbofan motorudur.

Motor, 2016 yılında piyasaya sürüldüğünden beri uzun süredir sorunlarla boğuşuyor. Bu sorunlar arasında yüksek yağ tüketimi, motor arızaları ve motor teslimatlarındaki gecikmeler yer alıyor.

American Airlines, De-icing Sezonuna Hazırlanıyor American Airlines, De-icing Sezonuna Hazırlanıyor

2018 yılında, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), havayollarının motor yağ sızıntıları ve diğer sorunlar açısından denetlemesi gerektirdiğini bildiren bir uçuşa elverişlilik direktifi (AD) yayınladı.

Pratt & Whitney, 2020 yılında PW1100G-JM motorunun üretimini durduracağını açıklamıştı. PW1100G-JM motoruyla ilgili sorunların havayolu endüstrisi üzerinde önemli bir etkisi oldu. Havayolları, uçuşları iptal etmek, teslimatları ertelemek ve onarımlara harcama yapmak zorunda kaldı.

©AERONEWS24