Etihad'ın gözü uzak rotalarda Etihad'ın gözü uzak rotalarda

Tivat Havalimanı, 4 Ekim Cuma günü 2024 yılı itibarıyla bir milyonuncu yolcusunu ağırlayarak, 2019'dan bu yana ilk kez bu önemli kilometre taşına ulaştı. Milyonuncu yolcu, Tivat'tan Londra Luton'a sefer yapan easyJet uçağında kaydedildi.

Pandeminin ve Rusya-Ukrayna Savaşının Etkileri

Koronavirüs pandemisi süresince ve devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Tivat Havalimanı büyük zorluklar yaşadı. Daha önce Rusya, Tivat’ın en büyük pazarı konumundaydı. 2019 yılında Moskova ile Tivat arasında 631.561 yolcu seyahat etmişti. Ayrıca, Saint Petersburg gibi diğer Rus şehirlerinden de önemli sayıda yolcu Tivat'a uçuyordu. Sadece Saint Petersburg hattı 62.147 yolcu taşımıştı. Ancak savaşın etkileri ve yaptırımlar nedeniyle Rusya, Ukrayna ve Belarus'tan gelen yolcu sayısında büyük düşüşler yaşandı.

Yolcu Sayısında Artış

2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Tivat Havalimanı'ndan 827.642 yolcu geçti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %31.9'luk bir artışa işaret ediyor. Ancak bu sayıya rağmen, 2019'daki rakamlara kıyasla %17.8’lik bir düşüş gözlemleniyor.

Havayollarının Rekabeti

2024 yılının ilk sekiz ayında Tivat Havalimanı’nda en fazla koltuk kapasitesine sahip havayolu şirketi Air Serbia oldu. Onu easyJet, Air Montenegro, Türk Hava Yolları ve Jet2.com takip etti. Yetkililer, Tivat Havalimanı'nın toparlanma sürecinde olmasına rağmen, pandemi öncesi seviyelere dönmenin zaman alacağını belirtiyor.