Türkiye’nin bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Türk Hava Yolları, uçuşlardan çıkardığı Rus yolculara para iadesi yapacak. Bu gelişme, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov'un RIA Novosti ile yaptığı görüşmede duyuruldu.

Son dönemde, özellikle kış aylarında, Rus yolcuların Latin Amerika ülkelerine, başta Meksika olmak üzere Brezilya, Kolombiya ve Venezuela'ya uçuşlardan kitlesel olarak çıkarılmasıyla ilgili sorunlar yaşanmıştı. Genellikle, İstanbul'da uçuşlara kabul edilmeyen yolcuların, ayrı rezervasyonlarla seyahat eden ve dönüş bileti olmayan kişiler olduğu belirtildi.

Bazı yolcuların başarılı bir şekilde uçmasına rağmen, Türk Hava Yolları'nın potansiyel yasadışı göçmen olarak gördüğü ve deportasyon riski taşıyan yolcuları uçuşlardan çıkardığı bildirildi. Bu durumun, hava yolu şirketine deport edilen yolcuları geri taşıma ve yetersiz belge kontrolü nedeniyle ceza ödeme yükümlülüğü getirdiği vurgulandı.

Hava yolu şirketi daha sonra bir rehber yayınlayarak, seyahat için yeterli miktarda para, gidiş-dönüş bileti ve tüm tarihleri kapsayan otel rezervasyonu gibi belgelerin gösterilmesi gerektiğini belirtti. Bu durum, özellikle seyahat planlarını yolculuk sırasında belirleyen dijital göçebeler olarak bilinen uzaktan çalışan kişiler için sorun yarattı. Ayrıca, Rusya'dan Meksika'ya bağlantılı bilet satışları durduruldu.

Başlangıçta gereksinimlerin hiçbir yerde yayınlanmamış olması ve çoğunlukla genel pazar için tasarlanan tarifelerin yolcunun hatası nedeniyle uçağa kabul edilmemesi durumunda biletlerin "yanması" anlamına gelmesi, yolcuların mağduriyetini artırdı.

Condor, Yeni Destinasyonlarını Duyurdu Condor, Yeni Destinasyonlarını Duyurdu

Para iadesinin nasıl yapılacağı henüz açıklanmadı. Şu anda mağdur yolcular, avukat tutarak hava yolu şirketiyle mahkemede mücadele etmek zorunda kalıyor.

Kaynak: AERONEWS24