TAV CEO'su Serkan Kaptan fahri konsolos oldu TAV CEO'su Serkan Kaptan fahri konsolos oldu

TAV Havalimanları Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı bildirimde 2024 YILI 9 AYLIK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU'nu yayınladı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan KAPTAN konuyla değerlendirmelerde bulundu;

2024’ün ilk dokuz ayında geçen seneye göre %12 büyümeyle 83 milyon yolcuya hizmet verdik. Dış hatlardaki misafir sayımız da %13 artışla 56 milyona ulaştı. Jeopolitik gelişmelerin öne çıktığı üçüncü çeyrekte dış hat trafiğinin aylık bazda bu gelişmelerden geçen seneye göre %-3 oranında etkilendiğini hesaplıyoruz. Bununla birlikte havayollarının kış sezonu için koltuk arz planları oldukça kuvvetli duruyor. Seyahat için daha ılıman geçen bir kış mevsiminden faydalanmak isteyen turistler nedeniyle dördüncü çeyrek yolcu büyümesinin üçüncü çeyrek yolcu büyümesinden daha yüksek gerçekleşmesini bekliyoruz.

Dokuz aylık finansal sonuçlarımız da trafik gibi oldukça kuvvetli gerçekleşti. Ciromuz %25 artışla 1,23 milyar avro, FAVÖK %28 artışla 411 milyon avro ve net kâr da %5 artışla 185 milyon avro oldu. 2023 yılında net kârımız TIBAH satışından elde edilen 83 milyon avro tutarındaki bir kerelik gelirden olumlu etkilenmişti. Bu bir kerelik gelir için düzelterek baktığımızda net kârımızda da oldukça büyük bir artış gerçekleştiğini görebiliyoruz. Borç ödemesi öncesi serbest nakit akışımız ise 121 milyon avro tutarında gerçekleşerek, yoğun bir yatırım döneminde olmamıza rağmen nakit yaratma kapasitemizin ne kadar yüksek olduğunu göz önüne serdi.

2023 yılında kişi başı yurt içi gelirde 13 bin ABD dolarına ulaşan Kazak ekonomisi hızla büyüyor. Bununla birlikte Kazak havacılık sektörünün hacmi, ekonomiye kıyasla henüz olması gereken büyüklüğe ulaşmış değil. Almatı Havalimanı’nı satın almamızdan bugüne kadar geçen zaman içinde yeni dış hatlar terminali ve diğer muhtelif hava tarafı, kargo ve jet yakıtı yatırımları için 226 milyon avro yatırım yaptık. Bu süre içinde, destinasyon sayısını neredeyse ikiye katladık, havayolu sayısını yolcuda 24’ten 37’ye, kargoda da 9’dan 16’ya çıkardık. Yolcu trafiğini de pandemi öncesine göre %72 oranında artırdık. Kazak havacılık sektörünü olması gereken yere taşıyabilmek için Almatı yatırımlarımıza devam etmek istiyoruz. Bu nedenle 2025 Şubat ayındaki yönetim kurulunda kesinleştirmeyi amaçladığımız “Almatı Yatırım Planı” üzerinde çalışmaya başladık.

Almatı Havalimanı’nın sıra dışı performansının yanı sıra BTA’nın Antalya Havalimanı’na yapacağı yatırım ve Havaş’ın İstanbul Havalimanı’na yapacağı depo yatırımı gerek havalimanlarımızda gerekse hizmet şirketlerimizdeki büyüme momentumunu gösteriyor. Bu büyümeye cevap verebilmek için 2025 yatırım beklentilerimizi de yukarı yönde revize ettik.

Antalya’da yapmakta olduğumuz terminal ve hava tarafı yatırımları %91 oranında tamamlandı. Sene sonu itibarıyla %95 tamamlanma seviyesine ulaşmayı ve birinci çeyreğin sonunda da yeni terminali yolcu trafiğine açmayı hedefliyoruz.

Yaptığımız kapsamlı yatırımlar sonucunda Antalya Havalimanı 65 milyon yolcuya oldukça rahat bir şekilde hizmet verebilecek büyüklüğe ulaşacak. Havalimanı’nın gümrüksüz satış ve yiyecek-içecek faaliyetlerini yürütmek için seçilen ATÜ ve BTA ise havalimanının ticari profilini gerek konuklarımız gerekse yatırımcılarımız için bir üst seviyeye taşıyacaklar.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nın yeni işletme imtiyazı karşılığında yapmakta olduğumuz hava tarafı yatırımları öngörülenden daha hızlı ilerliyor. %84 tamamlanma oranına ulaşan yatırımların bitiş tarihini iki çeyrek öne çekerek 2025’in ikinci çeyreği olarak güncelledik. Hava tarafı yatırımlarının tamamlanmasının ciro üzerine direk  bir etkisi olmayacak ancak 2025’in Mayıs ayında başlayacak olan yeni işletme imtiyazı Ankara’nın FAVKÖK seviyesinde karlılığını oldukça olumlu bir yönde etkileyecek.

Bodrum ve İzmir’de güneş paneli yatırımlarımıza başladık. Ankara’da da birkaç hafta içinde başlamayı hedefliyoruz. 20 milyon ABD doları toplam maliyetle kuracağımız bu üç santral, 16.1 MW kurulu güçle, 2024’ün ilk dokuz ayında 6 milyon avro elektrik gideri olan bu havalimanlarımızın toplam elektrik tüketiminin %30’unu karşılayacak.

2021 yılında başlayan yoğun yatırım programımızın sonuçlarını almaya başladığımız bu günlerin TAV Havalimanları hissedarları için heyecan verici bir dönem olduğuna inanıyorum. Elde ettiğimiz bu fevkalade sonuçları emekleri ve destekleriyle mümkün kılan çalışanlarımıza, hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Faaliyet Raporu için tıklayın : Tavhl Faaliyet Raporu 30.09.2024