Semerkand Havalimanı, bu yılın ilk altı ayında çoğunlukla Türkiye, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne seyahat eden 647.000 yolcuya hizmet verdi. Havalimanını yöneten Air Marakanda şirketine göre, Semerkand Uluslararası Havalimanı, yılın ilk yarısında yolcu trafiğinde %47'lik bir artış gördü.

American Airlines 5 Avrupa şehrine direkt uçuş düzenleyecek American Airlines 5 Avrupa şehrine direkt uçuş düzenleyecek

Air Marakanda'nın kuruluşundan bu yana Semerkand Havalimanı'ndaki yolcu trafiği istikrarlı bir şekilde artıyor. 2023 yılında havalimanı, tarihinde ilk kez 1.010.938 yolcuya hizmet verdi. Bu rakam, 2022'ye göre %104,9'luk bir artışı ve 517.521 daha fazla yolcuyu temsil ediyor.

2024'ün başından itibaren havalimanı, uçuş ağını genişletti. Yılın ilk yarısında Semerkand'dan 2 yurt içi ve 24 yurt dışı rotada uçuşlar gerçekleştirildi. Yılın ilk yarısında en popüler destinasyonlar arasında Moskova, İstanbul, St. Petersburg, Abu Dabi, Cidde ve Dubai uçuşları yer aldı. Bu rotalarda toplam yaklaşık 613.000 yolcu taşındı. Yurt içi uçuşlar ise 34.000 yolcu taşıdı.

Şirket, yolcu trafiğindeki hızlı artışın sadece mevcut hava yollarının uçuş sayısındaki artışa değil, aynı zamanda yeni ortakların çekilmesine de bağlı olduğunu vurguladı.

Air Marakanda hissedarı Bakhtiyor Fazilov, "Şirketin ana hedefi, Semerkand ve Özbekistan'ı turistler için daha çekici hale getirmek, küresel havacılık hizmetleri standartlarına uymaktır. Yolcu trafiğindeki artış, bu hedefin başarıyla gerçekleştirildiğini göstermektedir," dedi.

Air Marakanda, Semerkand Uluslararası Havalimanı'ndaki yeni terminalin yer hizmetleri ve yönetiminden sorumlu operatördür. Bu, Özbekistan'ın havacılık endüstrisindeki ilk kamu-özel sektör ortaklığı (PPP) projesinin bir parçasıdır. Semerkand Havalimanı'nın yeni uluslararası terminali, SKYTRAX tarafından verilen World Airport Awards'a göre üç yıl üst üste Orta Asya'daki en iyi on bölgesel lider arasında yer aldı. 2023 yılında havalimanı, ACI EUROPE'a göre yolcu trafiği artışında kendi kategorisinde 3. sırada yer aldı.