A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi A350 teslimatı gecikti... Emirates planlarını değiştirdi

İskandinav Havayolları (SAS), yaz aylarındayeniden yapılandırma sürecini tamamlayarak geleceğe yönelik filo planlamasına odaklanmayı umuyor. Şu anda dört A350-900, sekiz A330-300, 88 A320ceos/neos, 10 Embraer E195 ve 17 Bombardier CRJ ile altı ATR 72'den oluşan bir filoya sahip olan SAS, gelecek dönemdeki filo kararlarını değerlendiriyor.

SAS CEO'su Anko van der Werff, Danimarka'nın Aarhus kentinde düzenlenen Routes Europe etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Şu anda filo planını değerlendiriyoruz" dedi. Geçen yıl, SAS üreticilerden uçakların uygunluğu hakkında bilgi almaya çalıştı ancak havayolu, Chapter 11 işlemlerinin ortasındaydı. Bu sürecin Temmuz ayının başlarında tamamlanması bekleniyor.

SAS'ın son yıllardaki filo değişiklikleri arasında, 2023 Kasım ayında Boeing 737'lerin hizmet dışı bırakılması, 73 A320neo'nun hizmete girmesi ve A350 teslimatlarının yavaşlaması yer alıyor.

Van der Werff, "Hala A350 sipariş defterinden birçok geniş gövdeli uçağın geleceğimizde olduğu için, önümüzdeki en az beş yıl boyunca muhtemelen A330/A350 bölünmüş bir filo hakkında konuşmaya devam edeceğiz" dedi.

Kısa vadeli olarak, SAS'ın son iki A350 teslimatı 2025'in sonuna planlanmış durumda ve şirket, bu iki uçağı kullanmak için ağ fırsatları arıyor.

SAS'ın, önümüzdeki dönemdeki uçak siparişlerini değerlendirdiğini belirten Van der Werff, "Bu yıl için bir soru" dedi. "Acelemiz olduğunu görmüyorum. Hem orta boyutlu [jetler], hem de A320'lerde motorlarla ilgili bazı sorunlar var."

Havayolu, halen 7 A320neo siparişinde bulunuyor ve bu, tipin 80'e ulaşmasını sağlayacak ve emekli olması planlanan 10 A320ceo'nun yerini alacak. SAS'ın üç A321LR'si bulunuyor ve bunları daha ince uzun menzilli rotaların geliştirilmesinde kullanıyor ancak şu anda daha fazla alım yapma planı yok.

SAS'ın, dünya çapında önemli uçak yere indirme sorunlarına neden olan Pratt & Whitney geared turbofan (GTF) motorlarındaki hızlandırılmış denetimlerden "şans eseri" etkilenmediği belirtildi. Bunun nedeni, SAS'ın A320'lerinin CFM International Leap motorlarla güçlendirilmiş olması. Ancak, Van der Werff, motorlar pazarındaki gelişmelerden "net endişeler" duyduğunu belirtti.

Van der Werff, "Her filo kararı bir bakıma bir inanç atlamasıdır" dedi.