A-100 havadan erken ihbar ve kontrol (AEW&C) uçağının deneysel prototipi, sahip olduğu uzun menzilli radar algılama sisteminin tam ölçekli testinin son aşamasına girdi. Rus kaynaklarından yapılan paylaşımlara göre mevzubahis test, savaşa yakın koşullar altında gerçekleştirildi.

Beriev Aircraft Company ve Vega Radio Engineering Corporation tarafından geliştirilen A-100, iddialara göre aynı anda 301 hedefi 550 km’ye varan mesafelerden takip edebilme özelliğine sahip. Izdeliye PM olarak da bilinen uçağın gövde üstü bileşeninde “Vega Premier” isminde yeni bir aktif faz dizinli (AESA) radar yer almakta.

Army Recognition tarafından yapılan habere göre A-100 uçağının pasif/aktif faz dizilimine sahip olan radarının potansiyel olarak S/X veya L/S band dalgalarını içerdiği tahmin ediliyor. Uçağın radarının 200 km’de 0,1 m2 , 550 km’de 3 m2, 110 km’de 0,01 m2‘lik bir hedefi tespit edebildiği ve 450 km’ye kadar da muhrip gibi büyük yüzey hedeflerini de tanımlayabildiği düşünülmekte.

Çeşitli aviyonikler ile donatılan A-100 uçağı, alçak irtifa hedeflerine karşın aldığı verileri Su-30 ve Su-35S gibi savaş uçaklarına da anlık olarak aktarabilmektedir. Polyana-D4M1 otomatik kontrol sistemiyle sağlanan bu durum; S-400, S-300V4 ve Buk-M3A hava savunma sistemleri arasında hedef dağılımını kolaylaştırmakla birlikte görüş ötesi hedeflemeyi olanaklı kılmaktadır.

2010’da başlayan proje birçok engelle karşılaştı

Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri’ne en son radar ve aviyonik teknolojisini içeren modernize edilmiş bir platform sağlamayı amaçlayarak 2010’ların başında başlatılan A-100 Projesi, uluslararası yaptırımlar ve teknolojik zorluklar nedeniyle oluşan gecikmeler de dahil olmak üzere çeşitli engellerle karşılaştı.

İlk uçuşunu Kasım 2017’de gerçekleştiren A-100, kapsamlı testlerden geçerek Şubat 2022’de radar sistemi tamamen çalışır durumdayken ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bu bağlamda platformun tam operasyonel kapasite ulaşmasının ve seri üretime girmesinin 2024 yılında başlaması bekleniyor.

ABD SİHA’sı ve Rus uçağı arasında tehlikeli yakınlaşma ABD SİHA’sı ve Rus uçağı arasında tehlikeli yakınlaşma

Il-76 askeri nakliye uçağının modernize edilmiş bir versiyonu olan Ilyushin Il-76MD-90A’nın gövdesine dayanan uçak, A-50’de kullanılan motorlara göre daha yüksek yakıt verimliliği ve itki sunan 4 adet Aviadvigatel PS-90A-76 turbofan motorundan güç alıyor.

Gözetleme rolünün yanı sıra, operasyonlar sırasında hava, kara ve deniz kuvvetlerini yönlendirerek komuta ve kontrol işlevlerini de yerine getirebilmektedir. Bu bağlamda platform, elektronik harpten en az etkilenecek şekilde tasarlandı. A-100’ün veri bağı, diğer Rus güçleriyle entegrasyonunu sağlayarak kapsamlı bir durumsal farkındalığın oluşmasına da olanak tanıyor.

Kaynak: DEFENCETURK