Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk Hava Yolları'nın hizmetlerinden yararlanmanın uygun olup olmadığı konusunda Rus vatandaşlarına düşünmelerini tavsiye etti. RBC'nin öne çıkardığı habere göre, bu çağrı, THY'nin Latin Amerika ülkelerine transit uçuşlara Rus vatandaşlarını kabul etmemesi üzerine yapıldı.

Rusya Büyükelçiliği'nin basın servisi, bu durumu ciddi olarak değerlendirdiklerini ve Türk yetkililerin durumun farkında olup olmadığını belirsiz olduğunu ifade etti. İstanbul Başkonsolosluğu ve Büyükelçilik, Türk Hava Yolları'nın dikkatini çekmek için resmi ve sözlü olarak temas kurduklarını ancak henüz net bir yanıt alamadıklarını dile getirdi.

Son haftalarda İstanbul havalimanından Latin Amerika'ya transit uçuş yapmak isteyen Rus vatandaşlarının uçağa binmelerine izin verilmediği vakalar yaşandığı belirtildi. Büyükelçilik, bu durumu, THY çalışanlarının uygun olmayan davranışlarına bağladı.

TürkRus'un iddialarına göre, THY, varış ülkelerinin Rusların kabulüne ilişkin sıkı kurallar koyduğunu ifade ediyor. Bu kurallar arasında dönüş bileti, nakit para, otel rezervasyonu ve seyahatin amacına ilişkin destekleyici belgelerin talep edildiği belirtiliyor.

Büyükelçiliğin basın servisi, Türk Hava Yolları'nın bu bilgileri Türkçe ve İngilizce olarak yayınladığını ancak Rusça olarak yayınlamayı reddettiğini belirtti. Bu sorunun çözümü için Rusya Büyükelçiliği'nin, Türk havalimanlarında hakları ihlal edilen Ruslar için bir dizi tavsiye yayınlayacağı açıklandı.

Ocak 2023'te Rusya Tur Operatörleri Birliği'nin, Meksika'daki sınır muhafızlarının, ülkeyi geçiş bölgesi olarak kullanan Rusların girişine daha az izin vermeye başladığını bildirdiği hatırlatıldı.