Son dönemde vize dahil türlü zorluklara rağmen Rus turistlerin Avrupa seyahatlerine ilgisi yeniden yükselişe geçti.

TürkRus’un Kommersant'tan aktardığı habere göre ilginin artmasında, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ve Gürcistan üzerinden gerçekleştirilen aktarmalı uçuşların yaygınlaşması önemli rol oynuyor.

Özellikle Macaristan, Karadağ, Yunanistan, Bulgaristan, Portekiz, Almanya ve Kıbrıs gibi destinasyonlara yönelik talep, geçen yıla göre yüzde 21 ile 70 arasında bir artış gösterdi.

Bunun yanı sıra, seyahat sürelerinde de artış gözlemleniyor. Habere göre bu durum, Avrupa'daki tatil masraflarının Türkiye ile kıyaslanabilir düzeyde olmasıyla ilişkili.

Turizm sektöründeki yetkililer, Avrupa'ya yapılan otel rezervasyonlarının ve uçuşların, 2024'ün ikinci yarısında ciddi bir artış yaşadığını belirtiyor. Örneğin, OneTwoTrip verilerine göre, Ağustos-Ekim 2024 dönemi için Avrupa ülkelerine yapılan uçak bileti rezervasyonlarının toplam satışlardaki payı yüzde 16'ya yükseldi. Özellikle Yunanistan, İspanya, Bulgaristan, Macaristan ve İtalya gibi ülkeler, Rus turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlar arasında.

Seyahatte 2024’ün en iyileri belli oldu Seyahatte 2024’ün en iyileri belli oldu

Artışın nedenleri arasında, Avrupa'ya yapılan uçuşlarda yeni rotaların eklenmesi ve Schengen vizesi alma sürecindeki zorluklara alışılmış olması var. Yeni uçuş rotaları, özellikle BDT ülkeleri ve Gürcistan'dan aktarmalı seferler ile çeşitlenmiş durumda. Bu, Avrupa'ya ulaşımı daha erişilebilir hale getirirken, tatilcilerin seyahat planlarını da genişletti. Ancak, İspanya gibi bazı ülkelerde ek yeni uçuş rotalarının olmaması nedeniyle bu destinasyonlara olan talepte bir düşüş yaşandı.

Tur operatörleri, Kıbrıs, İtalya ve Yunanistan gibi destinasyonlara olan talebin de belirgin şekilde arttığını bildiriyor. Örneğin, Kıbrıs'a olan ilgi yüzde 22,5 oranında artarken, İtalya'da bu artış yüzde 63'e ulaştı. Yunanistan'da ise bu oran yüzde 58 olarak kaydedildi. Bununla birlikte, Avrupa'ya yönelik talebin eski seviyelere tamamen geri dönmediği belirtiliyor. Turizm uzmanları, mevcut kısıtlamalar ve vize verme süreçlerindeki yavaşlamaların, talebin kriz öncesi 2019 seviyelerine ulaşmasını engellediği görüşünde.