Ticari havacılık ve havayolları, her uçuşu en ince ayrıntısına kadar titizlikle planlamak için muazzam zaman, insan gücü ve maliyet yatırımı yapıyor ve Avustralya'da genellikle varış noktalarına gidiş ve dönüş uçuşlarının yaklaşık %80'ini zamanında gerçekleştiriyorlar. Ancak başarı ile başarısızlık arasında çok ince bir fark vardır ve bu fark kırıldığında zincirleme etkiler devreye girer ve suçlama oyunu başladığında en çok acıyı hisseden yolcular havayolu şirketine yönelir.

2 Aralık Cumartesi günü, Rex'in ZL379 sefer sayılı uçuşu, Avustralya'nın Altın Üçgeni boyunca genellikle yaklaşık bir saat yirmi dakika süren, iyi seyahat edilen bir rota olan Brisbane'den Sidney'e uçarken tam da böylesine titiz bir plan izliyordu. VH-REX ve MSN 36609 tescilli Boeing 737-800, Sidney'e inmek üzereyken Sidney'deki şiddetli fırtınalar ve Hava Trafik Kontrolünün havaalanına gelişleri kabul etmemesi nedeniyle Canberra'ya dönmek zorunda kaldı.

Flightradar24'ün haberine göre Rex uçağı Brisbane Havalimanı'ndan (BNE) 18:39'da ayrılmıştı ve Sydney Kingsford Smith Havalimanı'na (SYD) 21:05'te varacaktı . Haritanın gösterdiği gibi, Hava Trafik Kontrolü (ATC) iki bekleme düzeniyle yön değiştirmeye başladığında saat 19:30'da Sidney'e yaklaşıyordu ve saat 22:04'te ülkenin başkentindeki Canberra Havalimanı'na (CBR) indi. Canberra'ya yönlendirilmek yolcunun acısının yalnızca başlangıcıydı. Yere indikten sonra, hiçbiri Rex tarafından veya onun kontrolü altında alınmayan ve yolcu deneyimini rahatsızlıktan tamamen kesintiye uğratan birkaç karar verildi.

Resmi açıklamasında Rex, uçağın ATC tarafından kapının yeniden tahsis edilmesinin ardından havaalanı apronunda tutulduğunu ve saat 22:40'a kadar, yani inişten yaklaşık 36 dakika sonra kapıya varmadığını ve daha da önemlisi, Sidney Havalimanı'na kaygı verici derecede yakın olduğunu söyledi. Sokağa çıkma yasağı saat 23.00'ten itibaren geçerli olacak.

Belirli koşullar altında saat 23:00'ten sonra inişe izin veriliyor ancak Avustralya Altyapı Bakanlığı tarafından izin verilmesi gerekiyor ve bu durumda Rex Operasyonları Bakanlıkla temasa geçerek sokağa çıkma yasağının uzatılmasını talep etti. Bakanlık yalnızca 23:59'a kadar muafiyet vermeye hazırdı ve havayolunun, yakıt ikmali tamamlandıktan sonra uçuşun Sidney'e varabileceği en erken saat olan 00:25'e kadar uzatma talebini reddetti.

Boeing 737'nin Sidney'e ulaşması için zaman tanıyacak uzatma talebinin reddedilmesinin ardından Rex, yolcuları Sidney'e ulaştırmak için alternatif seçenekler bulmaya başladı. Saatin geç olması nedeniyle Rex, yolcuları Sidney'e taşıyacak hiçbir otobüs hizmetinin mevcut olmadığını ve gemideki 167 müşteri için Canberra'da kalacak yer bulunmadığını söyledi.

Uçuş ekibinin görev süreleri dolmaktaydı ve alternatif bir havaalanı olarak Melbourne'a uçmuş veya Brisbane'e dönmüş olsalardı, düzenleyici görev sınırlamalarını aşmış olacaklardı. Havayolu şunları söyledi:

Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor Lufthansa uçuş eğitim filosunu büyütüyor

"Rex, bazıları geceyi Canberra Havalimanı'nda geçirmek zorunda kalan 167 müşterinin seyahat planlarının ciddi şekilde etkilenmesinden dolayı üzgün. Rex üst düzey yönetimi gece yarısına kadar bu konuyla yoğun bir şekilde ilgilendi ancak bu durumda hiçbir şey yolunda gitmedi. "

3 Aralık Pazar günü saat 10.00'da Canberra Havalimanı'ndan hareket eden Sidney'e yolculara alternatif ulaşım imkânı sunuldu.