2023 yılının ilk 9 ayında oteller, hem cirolarda hem de doluluk oranlarında yaşanan düşüşle karşı karşıya kaldı. Tesisler, gelir kayıplarını belirli ölçüde fiyat artışlarıyla telafi etmeye çalışsa da, ciroda yaşanan düşüş yaklaşık olarak yüzde 6 seviyesinde gerçekleşti.

Divan İstanbul Oteli’nin Genel Müdürlük Görevine Yulia Kardeşoğlu Getirildi Divan İstanbul Oteli’nin Genel Müdürlük Görevine Yulia Kardeşoğlu Getirildi

Turizm Databank'ın analizine göre, 2023'ün ilk 9 ayında enflasyon yüzde 60'ın üzerinde artarken, otellerde gecelik fiyatlar dolar bazında yaklaşık yüzde 12 (TL bazında ise yüzde 90) oranında arttı.

Bu dönemde otellerdeki maliyet artışı ise yüzde 85 olarak kaydedildi. Gecelemelerde yaşanan yüzde 16'lık düşüşe ek olarak, aynı dönemdeki kur artışı da ortalama yüzde 40 oldu.

Oteller, TL bazında gerçekleştirdikleri yüzde 100'e yakın fiyat artışına rağmen cirolardaki düşüşü engelleyemedi. Özellikle daralan iç pazar kaynaklı yaşanan derin düşüş, gecelemeleri olumsuz etkiledi. 2022'de 17 milyar doları aşan ciroların, 2023 yılında 16 milyar doların altına indiği tahmin edilmekte. Toplam yerli ve yabancı gecelemelerde de 192 milyondan 162 milyona bir düşüş gözlendi.