Bu yıl yüksek fiyatlar nedeniyle kötü bir başlangıç yapan turizmci, sezonun uzama umuduyla eylül başından itibaren fiyatları yüzde 80’lere varan oranlarda düşürdü. Otellere turist gelmeye başladı ancak bu kez de kârlılık düştü. Maliyet-kur dengesizliğinden kaynaklı bu durumdan yakınan turizmci “Ya maliyet artışları durmalı, ya da kur bu ayarda güncellenmeli” diyor.

Gelen taleplerle sezonun uzama ihtimalinin arttığını gören turizmciler, oda fiyatlarında ekstra indirimlere gitti. Antalya’da temmuz ayında talep azalınca 2 kişi üç gecelik konaklama bedelini 62 bin 400 TL’den 29 bin 952 TL’ye düşüren oteller, şimdi aynı odayı 22 bin TL’ye satıyor.

“Borcunu ödeyebilen bir sektörüz”

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’ın haberine göre, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili turist sayısının geçen yıla göre yüzde 10-15 daha fazla olduğunu söylerken, şu bilgileri veriyor:

Antalya Turizmde ve Yolcu Trafiğinde Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı Antalya Turizmde ve Yolcu Trafiğinde Tüm Zamanların Rekorunu Kırdı

 “Geçen yılın aynı ayına göre turist sayımız yüzde 10-15 üzerinde diyebiliriz. Ama bizim kur politikası ve maliyetlerle ilgili sorunumuz devam ediyor. Kurların maliyetlerimiz kadar artmaması kârlılığı minimilize ediyor. Geçen yıla göre girdi maliyetlerimiz yüzde 85 artmış olmasına rağmen döviz kuru yüzde 25 artmış durumda. Biz hâlâ kendini çeviren küçük sıkıntılar yaşasa da borcunu ödeyebilen bir sektörüz, bunu sürdürmek istiyoruz.”

Sili, kış sozununun ise beklenenden daha düşük geçeceğini çünkü Avrupa’dan Türkiye’ye en çok kış turisti getiren tur şirketinin iflas ettiğini de söyledi.

“15 Kasım’a kadar otellerimiz hizmet verecek”

NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür de güneydeki otellerin 15 Kasım’a kadar hizmete devam edeceklerini ve doluluklarda artış gözlemlediklerini söyledi. Ancak kârlılık konusunda Güral da benzer şikâyetleri dile getirdi. Güral, “Maliyetlerin artışı ve döviz kuru dengesizliği geçen yıl yaptığımız bütçelerin dışına çıkmamıza sebep oluyor” diyor.