Nepal’de kalkışın hemen ardından düşen yolcu uçağının pilotu, kokpitin gövdeden kopması sayesinde faciadan tek kurtulan kişi oldu.

Pilotun, bilinci açık ancak dehşet içindeki fotoğrafı da Nepal polisi tarafından paylaşıldı.

Katmandu Havaalanı’nda 18 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazadan tek sağ kurtulan kişi olan pilot Manish Ratna Shakya hastanede tedavi altında.

Uçak havaalanının köşesindeki bir konteynere çarptıktan sonra düştü. Kokpit bu ilk çarpma sırasında konteynerin içine sıkışmıştı ve kaptan pilot bu sayede sağ kaldı.

BBC Nepalce Servisi, Shakya’nın konuşabildiğini ve ailesine iyi olduğunu söylediğini teyit etti.

Polis yetkilisi Dambar Bishwakarma “Nefes almakta zorlanıyordu. Camı kırıp, hemen dışarı çıkarttık. Kurtarıldığında yüzü tamamen kan içindeydi ama alıp hastaneye götürdük ve konuşabiliyordu” dedi.

Nepal Sivil Havacılık Bakanı Badri Pandey, pistten kalkan Saruya Havayollarına ait uçağın birden sağa doğru döndüğünü ve pistin doğu tarafına düştüğünü belirtti.

Güvenlik kamerası kayıtlarında, alevler içindeki uçağın havaalanının üzerinde sürüklenip, alanın uzak köşesindeki bir vadiye düştüğünü gösteriyor.

Son üç yılda üçüncü ölümlü uçak kazası
BBC Nepal Servisi son üç yılda üç ölümlü uçak kazası ile ülkenin havacılık sektöründe neyin yanlış gittiğini uzmanlara sordu.

18 kişinin öldüğü Bombardier CRJ-200 tipi uçağın tüm yolcuları, havayolunun çalışanı teknik uzmanlar, mühendisler ve ailelerinden oluşuyordu.

Uçak 18 ila 24 ayda bir yapılan bir kontrol için başka bir kentteki havalimanına götürülüyordu.

BBC’ye konuşan emekli pilot YK Bhattarai, uçağın yolcularının tamamının havayolu çalışanlarından oluşmasının, uçakta bir problem olduğunun düşünülmediğinin göstergesi olduğunu söylüyor.

Bu kaza sonrası da bir araştırma komisyonunun kurulduğu açıklandı. Ancak ülkedeki her uçak kazasından sonra kurulan araştırma komisyonlarının işe yarayacağına olan güven çok az.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü yetkilileri, Nepal sivil havacılığını denetleyen kurum ile uçaklarda periyodik bakımları yapan uzmanların aynı kuruma mensup olmasının çıkar çatışması yarattığını aktarıyor.

BBC’ye konuşan Prachanda Jang isimli emekli pilot da bu noktaya dikkat çekiyor ve güvenlik için denetlemenin kalitesinin artırılması gerektiğini söylüyor.

Prachanda Jang “Yeti Havayolları'nın Pokhara'daki kazasından sonra bu konu bir kez daha karmaşık hale geldi. ancak ülke yönetimi, kendi çıkarları da olduğu için bu noktada adım atmadı.” diyor.

American Airlines 5 Avrupa şehrine direkt uçuş düzenleyecek American Airlines 5 Avrupa şehrine direkt uçuş düzenleyecek

Nepal Sivil Havacılık Kurumu’nda (CAN) çalışan bir yetkili, Nepal’deki uçak kazalarının çoğunun, motor arızası gibi mekanik nedenlerle olduğunu söyledi. Ancak aynı yetkili, denetleme ile uçak bakımlarını aynı kurumun yapması ile ilgili olası bir ayırmanın siyasi yönetimin elinde olduğunu savundu.

Nepal'de Ocak 2023’te Yeti Havayolları’nın uçağı düşmüş ve en az 72 kişi ölmüştü. Daha sonra pilotun yanlışlıkla güç kestiği belirlenmişti.

Mayıs 2022’de de ülkenin kuzeyindeki Mustang’de bir Tara Air uçağı düşmüş, 22 kişi ölmüştü.

Aniden değişen iklim koşulları ve ücra dağlık bölgelerdeki zorlu pistleri nedeniyle Nepal, havacılık kazalarının en sık görüldüğü ülkelerden biri.

Ülke tarihindeki en ölümcül kazalardan biri 1992’de yaşandı.

Pakistan Havayolları uçağının Katmandu Havaalanına yaklaşırken düşmesi sonucu uçaktaki 167 kişinin tamamı ölmüştü.

Kaynak: BBC Türkçe