Mürettebattan birinin son derece kötü bir durumda olduğunu simüle eden bir tatbikatın ses kaydını yanlışlıkla yayımlayıp sosyal medyada endişeye yol açan NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda tıbbi bir acil durum olduğunu yalanladı.

Amerikan uzay ajansı, "Uluslararası Uzay İstasyonu'nda herhangi bir acil durum söz konusu değildir. CDT'yle yaklaşık 5.28'de, NASA canlı yayınında yerdeki bir simülasyon ses kanalından bir mürettebat üyesinin dekompresyon hastalığıyla ilgili etkiler yaşadığını gösteren ses yayımlandı" dedi.

NASA'nın uzay istasyonu canlı yayını çarşamba günü saat 17.30'da "geçici olarak kesildi" ve "bağlantı yeniden kurulduktan" sonra geri döneceğini belirten bir mesaj yayımlandı.

Arka planda bir kişinin komutana elbisesini giydirdiği, oksijen maskesini taktığı ve basınçlı bir ortamda oksijen soluma süreci olan hiperbarik maruziyet hakkında konuştuğu duyuluyordu.

Türk savaş uçakları Kıbrıs'ın güneyinde uçtu Türk savaş uçakları Kıbrıs'ın güneyinde uçtu

Bu kişi, "Komutanı elbisesine geri sokabilirsek, uygun hiperbarik tedavi için sızdırmaz hale getirebiliriz" dedi. 

Konuşmacı Kaliforniya'nın Hawthorne kentindeki SpaceX görev kontrol merkezinde uçuş doktoru olduğunu söyledi.

NASA'nın uzay istasyonuna mürettebat ve kargo göndermesini sağlayan özel şirket SpaceX de acil bir durum olduğunu reddetti. "Bu sadece bir testti. Hawthorne'da eğitim gören mürettebat ve uzay istasyonuna kenetlenen Dragon uzay aracı güvende ve sağlıklı" dendi.

Sesin yayımlanmasından kısa süre sonra, açık kaynak istihbarat takipçileri de dahil sosyal medya kullanıcıları, uzay araştırma istasyonunda "olası ciddi bir tıbbi olayın ilk raporlarını" gördüklerini söyledi.

Ancak canlı yayını izleyen uzay bilimciler bunun bir tatbikat olabileceğini söyleyerek bu tür endişeleri hızla giderdi.

"Uluslararası Uzay İstasyonu'nda acil bir durum olmadığını yüzde 100 güvenle teyit edebilirim. Bu, mürettebatın dahil olmadığı bir simülasyondu" diyen Ars Technica'nın uzay editörü Eric Berger, başlangıçta sesi "açıkçası korkutucu" diye nitelendirdi.

Umarım bu, NASA'nın yakın zamanda yayımladığı tuhaf (ve açıkçası korkutucu) UUİ konuşması hakkındaki doğru bilgidir.

NASA, uçuş doktorlarının görev kontrol merkezlerinde havacılık ve uzay tıbbı üzerine uzmanlık eğitimi almış hekimler olmasını şart koşuyor.

NASA'nın açıklamasının ardından sosyal medya kullanıcıları rahat bir nefes aldı. Bir kullanıcı NASA'nın X'teki paylaşımının altına "Birçoğumuz nefesimizi tutmuştuk" diye yazdı.