NASA'nın uzun süredir hizmet veren McDonnell Douglas DC-8-72 araştırma uçağı, 15 Mayıs'ta son uçuşunu gerçekleştirerek Idaho Eyalet Üniversitesi'ne teslim edildi. Bu uçak, üniversitenin Uçak Bakım Teknolojisi Programı kapsamında teknisyenlerin eğitimi için kullanılacak.

24 Yolcu uçaktaki küflü yemekten rahatsızlandı 24 Yolcu uçaktaki küflü yemekten rahatsızlandı

Son Uçuş ve Teslimat

55 yıllık eski hava yolcu uçağı, Kaliforniya'nın Palmdale kentinden Idaho'ya 3 saat 20 dakika süren bir uçuşun ardından ulaştı. Yolculuk sırasında NASA Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi ve NASA Ames Araştırma Merkezi üzerinde gösteri uçuşları yapıldı.

Tarihi ve Kullanım Amaçları

NASA tarafından 1985 yılında satın alınan uçak, 1 Nisan'da tamamlanan Asya Hava Kalitesinin Hava ve Uydu Araştırması programının ardından resmi olarak emekliye ayrıldı. İlk olarak 1969'da Alitalia'ya DC-8-62 olarak teslim edilen uçak, daha sonra Braniff International'da hizmet verdi ve 1984'te CFM56-2 motorlarıyla donatılarak DC-8-72 standardına dönüştürüldü.

Hizmetteki Diğer DC-8 Uçakları

Bu uçağın emekliye ayrılmasıyla, ABD'de kayıtlı hizmette olan tek DC-8-72, Samaritan’s Purse hayır kurumu tarafından işletilen uçak oldu. Aviation Week Network'ün Fleet Discovery veritabanına göre, hâlâ uçan diğer DC-8'ler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren hava kuvvetlerine ait bir uçak ve Trans Air Cargo Service adlı kargo şirketine ait iki uçaktan oluşuyor.

NASA İçin Önemli Görevler

NASA hizmetinde "Havadan Bilim Laboratuvarı" olarak bilinen DC-8, dört ana görev türü için kullanıldı: sensör geliştirme, uydu sensörü doğrulama, uzay aracı fırlatma veya yeniden giriş telemetri veri toplama ve optik izleme, ve Dünya'nın yüzeyi ve atmosferi ile ilgili araştırma çalışmaları.

Bilimsel Katkılar ve Araştırmalar

DC-8, özellikle NASA'nın yıllık kutup buz alanı kampanyası olan Operation IceBridge gibi projelere uzun süreli katılımıyla NASA'nın Dünya bilimleri misyonuyla özdeşleşti. Uçak, Şili'nin Punta Arenas kentindeki konuşlanma üssünden Antarktika üzerinde uçuşlar gerçekleştirdi ve Grönland'daki üslerden Arktik'te benzer araştırma uçuşlarına katıldı.

Son yıllarda, NASA DC-8'in araştırma misyonlarından bazıları arasında 2015 Yüksek Buz İçeriği kampanyası, 2017 Ascends misyonu ve 2023'te Boeing 737-10 ecoDemonstrator ile birlikte gerçekleştirilen sürdürülebilir havacılık yakıtı test kampanyası yer aldı.

Geleceğe Bakış: Yeni Araştırma Uçağı

NASA, DC-8'in yerine geçecek olan 777-200ER'nin modifikasyon çalışmalarına devam ediyor. Eski Japan Airlines uçağı olan bu 777, Mayıs 2020'den bu yana Victorville, Kaliforniya'da depoda bekliyordu ve Aralık 2022'de NASA Langley Araştırma Merkezi'ne uçuruldu. GE90 motorlu bu uçak, 2025'te ilk havadan bilim misyonlarını gerçekleştirmesi bekleniyor.

SOFIA'nın Emekliye Ayrılması

DC-8'in emekliye ayrılması, NASA'nın diğer büyük bilim uçaklarından Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) 747SP'nin Aralık 2022'de emekliye ayrılmasının ardından geldi. DC-8, artan yedek parça, destek ve eğitim maliyetleri nedeniyle emekliye ayrıldı.

NASA'nın havacılık tarihinde önemli bir yer tutan DC-8, onlarca yıl süren hizmeti boyunca bilimsel araştırmalara büyük katkılarda bulundu. Bu uçak, eğitim ve araştırma alanında yeni nesil teknisyenlere ilham vermeye devam edecek.

AERONEWS24