OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesince (OSSA) düzenlenen Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA) kapsamında, "Uluslararası Havacılık ve Uzay Sektöründe KOBİ'lerin Yeri" oturumu gerçekleştirildi.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdür Yardımcısı Levent Konukcu, ATO Congresium'daki oturumda yaptığı konuşmada, geçen yıl Airbus ile motor ve bakımları dahil yaklaşık 90 milyar dolar düzeyinde sözleşme imzaladıklarını belirterek, "Buna benzer bir rakam da belki Boeing ile anlaştığımız takdirde gelecek." dedi.

Konukcu, önümüzdeki 10 yıla yayılacak şekilde Türkiye'nin uçak ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışma yürüttüklerine, bu nedenle büyük hacimli tutarlar ortaya çıktığına işaret etti.

Söz konusu tutarların Türkiye'ye teklif edilecek iş fırsatlarını da önemli düzeyde artırdığını dile getiren Konukcu, şunları kaydetti:

Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

"20 yıl önce havacılık yapısalları alanında Türkiye'nin ihracatı yok denecek seviyelerdeydi. Ancak şimdi 5,5 milyar dolarlık savunma ve havacılık ihracatının belki 1 milyar doları aşan kısmı sadece havacılık yapısalları üzerinden sağlanıyor. Yeni bir sektör ortaya çıkmış durumda. Burada THY'nin satın almalarının çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Satın alma miktarımız arttıkça iş paketlerinin, şirketlerin Türkiye'ye olan yatırımlarının paralel şekilde artacağını düşünüyoruz."

Konukcu bütün sözleşmelerin, ihalelerin uluslararası anlaşmalara göre yapıldığını bildirerek, "Onların da şirketlerine karşı sorumlulukları var. Bunların hiçbirini örselemeden, bu anlaşma özelinde ülkemize daha fazla iş fırsatının teklif edilmesini getiriyor." diye konuştu.