Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye ile Ruanda arasında yapılan turizm anlaşmasının ardından ortaya çıkan İngiltere’nin Ruanda’ya düzensiz göçmen gönderme planının bulunduğu ve bu göçmenlerin Türkiye’ye gönderilmeye başlandığı iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı Türkiye - Hollanda maçı Berlin uçak bileti satışlarını yüzde 550 artırdı

Türkiye ile Doğu Afrika ülkesi Ruanda arasında imzalanan turizm anlaşmasının onaylanıp, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından sosyal medyada, Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderileceği iddiası ortaya atıldı.

İddia sahibi bazı siyasetçi, gazeteci ve yüksek takipçili sosyal medya kullanıcıları, İngiltere’nin Ruanda’ya düzensiz göçmen gönderme planının bulunduğunu ve bu göçmenlerin Türkiye’ye gönderilmeye başlandığını öne sürüyor. Bu iddialara dayanak olarak ise Ruanda ile Türkiye arasındaki uçuşların görüntüleri paylaşılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan açıklama

Konuyla ilgili BBC Türkçe’ye açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, iddiaların tamamen sosyal medya manipülasyonu olduğunu söyledi.

Aynı kaynak, öncelikle anlaşmanın 2019 yılına ait olduğunu, uluslararası anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle ilgili prosedürleri takiben geçtiğimiz günlerde onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlandığını ifade etti.

Bakanlık kaynağı ayrıca anlaşmanın içeriğinin de asıl olarak turizm alanında bilgi akışıyla ilgili olduğunu belirtti ve şunları ekledi:

“Anlaşmanın içinde hiçbir şekilde bir turist akışı yok. Ruanda’dan Türkiye’ye gelen turist sayısının şu kadar artırılması amaçlanıyor gibi bir madde, hatta böyle yorumlanabilecek bir madde yok. Oradan mülteciler gelsin şeklinde yorumlanabilecek bir madde de yok.

Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti’nin açılımları doğrultusunda, Afrika açılımı sonucu, Türkiye’nin bu bölgede etkinliği artırmak için aldığı tedbirlerden biri olarak düşünülebilir. O bölgede Türkiye, turizmle ilgili bilgi, birikim ve deneyimlerini aktaracak. Geleceğe dönük bir yatırım olarak değerlendirilebilir. Çünkü siz eğer o boşluğu doldurmazsanız gelip başka bir Avrupa ülkesi veya dünya ülkesi orada faaliyette bulunuyor.”

İngiltere Ruanda iddiaları için ne diyor?

İddialarla ilgili yapan İngiliz hükümeti yetkilisi ise öncelikle Türkiye ile İngiltere arasında bir göçmen iade anlaşması olmadığını söyledi. Yetkili, Ruanda konusunda ise İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, İngiltere’de genel seçimler yapılıncaya kadar Ruanda’ya mülteci gönderilmeyeceği yönündeki açıklamasını hatırlattı. Sunak geçen günlerde yaptığı bir açıklamada, 4 Temmuz’da ülkede yapılacak seçimlere kadar düzensiz göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmeyeceğini söylemişti.

Dolayısıyla resmi açıklamalara göre İngiltere henüz Ruanda’ya düzensiz göçmenleri göndermeye başlamadı. Sunak, seçimleri kazanması durumundaysa göçmen uçuşlarının başlayacağını belirtmişti.

İngiliz yetkili Türkiye ile Ruanda arasındaki turizm anlaşması konusundaysa herhangi bir bilgilerinin olmadığını, bunu bu ülkenin yetkililerinin bilebileceğini söyledi.

Bütün bu bilgi ve resmi açıklamalar, ortada “İngiltere’den Ruanda’ya gönderilen düzensiz göçmenlerin oradan Türkiye’ye gönderildiği” ya da “son günlerde Ruanda’dan Türkiye’ye yapılan doğrudan uçuşların arttığı” gibi iddiaların doğruluğunu kanıtlayacak somut verilerin bulunmadığını gösteriyor.