Lufthansa'nın yan kuruluşu Discover Airlines, kabin ve kokpit çalışanları için Verdi sendikasıyla yeni toplu iş sözleşmeleri üzerinde anlaşmaya vardı. Bu anlaşma, yaklaşık 500 kokpit ve 1400 kabin çalışanını kapsıyor ve 1 Temmuz 2024'ten itibaren geçerli olacak. Anlaşmalar, 31 Aralık 2027'ye kadar yürürlükte kalacak.

Bu, 2021 yazında operasyonlarına başlayan genç havayolu şirketi için ilk toplu iş sözleşmesi oldu. Discover Airlines CEO'su Bernd Bauer, anlaşmanın yoğun ve bazen de tartışmalı görüşmeler sonucu sağlandığını belirterek, "Bu anlaşma, çalışanlarımız için sağlam bir temel oluşturuyor. Ancak, bu anlaşmanın beraberinde getirdiği mali yükler ve planlama esnekliğimizdeki kısıtlamaları da göz ardı etmemek gerekiyor," dedi. Bauer ayrıca, Verdi ile her iki meslek grubunu tek bir sözleşmede birleştirmenin, sistemdeki karmaşıklığı azaltarak finansal açıdan daha fazla hareket alanı sağladığını ifade etti.

TAV İşletme Hizmetleri'ne Ödül TAV İşletme Hizmetleri'ne Ödül

Verdi sendikası adına müzakereleri yürüten Marvin Reschinsky, "Zorlu ve yoğun geçen müzakereler sonunda hedeflerimize ulaştık. Discover Airlines'ta uzun zamandır beklenen toplu iş sözleşmesini nihayet hayata geçirdik," şeklinde konuştu.

Anlaşmanın detaylarına göre, yıl başında artırılmış ancak henüz sözleşme altına alınmamış kokpit çalışanlarının maaşları toplu iş sözleşmesiyle güvence altına alındı. Ayrıca, kokpit çalışanlarının maaşları her yıl %5 oranında artırılacak. Bu, Verdi'ye göre, kokpit çalışanları için toplamda %15,7'lik bir maaş artışına tekabül ediyor.

Kabin çalışanlarının maaşları ise 2024'ten itibaren aylık 450 Euro artacak ve sonraki yıllarda da her yıl %5 oranında artırılacak. Böylece, kabin çalışanları için toplam maaş artışı %34,1 ile %38,4 arasında olacak. Ayrıca, baş uçuş görevlilerine verilen ek ödemeler %40 oranında artırılacak.

Bu anlaşma, Discover Airlines'ın kabin ve kokpit çalışanları için önemli iyileştirmeler sunsa da, bu süreçte dahil edilmeyen VC (Vereinigung Cockpit) ve Ufo (Unabhängige Flugbegleiter Organisation) sendikalarının tepkisine neden oldu. Bu iki sendika, Verdi ile yapılan anlaşmanın dışında bırakılmalarını eleştiriyor.