Japonya, Ay'a insansız uzay aracı SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) ile yumuşak iniş yaparak bu başarıyı elde eden beşinci ülke oldu. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından Eylül ayında yörüngeye gönderilen SLIM, Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirdi. Ancak, güneş panellerinin muhtemelen yanlış açıda olması nedeniyle elektrik üretemediği belirtildi.

Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede Darüşşafakalı Öğrenciler TEKNOFEST’te Zirvede

JAXA Başkanı Hitoshi Kuninaka, basın toplantısında SLIM'in kendi bataryasıyla çalıştığını ve verilerin dünyaya aktarılmasına öncelik verdiklerini belirtti. SLIM'in "Ay'ın keskin nişancısı" olarak adlandırıldığı ve belirlenen hedefin 100 metre yakınına başarılı bir şekilde indiği ifade edildi. Bu başarı, Ay kutuplarının potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak keşfi için güçlü bir araç olma potansiyeline işaret etmektedir.

Toplantıda ayrıca SLIM'in hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını doğrulamanın yaklaşık 1 ay süreceği ve SLIM'in, Ay kutuplarındaki kaynakları inceleyerek bilim dünyasına önemli veriler sağlama potansiyeline sahip olduğu vurgulandı.