1990 yılında fırlatılan ve 15 yıllık bir ömre sahip olması planlanan Hubble Uzay Teleskobu, şu anda süzülen uzayda yaşlanan bir gözlemevi olarak karşımıza çıkıyor. En son 2009'da uzay mekiğiyle yapılan bakımın ardından, uzayda süzülen bu teleskop zaman zaman sorunlarla karşılaşıyor ve yerden tamir edilmesi gerekiyor.
NASA, şu anda Hubble'ın "süregelen bir jiroskop sorunu" nedeniyle güvenli moda girdiğini duyurdu. Uzay ajansı, teleskobun "bilimsel operasyonlarını yeniden başlatmak için çalıştığını" belirtti. Sorunların 23 Kasım'da başladığı ve Hubble'ın henüz çevrimiçi olmadığı ifade edildi. Teleskop daha önce de aynı sorunla karşılaşmış ve güvenli moda alınmıştı, ancak daha sonra tekrar çevrimiçi hale gelmişti.
NASA, mevcut sorunlara rağmen Hubble'ın genel olarak iyi durumda olduğunu ve araçlarının sabit durduğunu belirtti. Teleskop, tek bir jiroskopla çalışabiliyor ancak bu durumda daha az verimli oluyor.
Uzay mekiğinin 2009'daki son ziyaretinde, astronotlar Hubble'a 6 yeni jiroskop takmıştı. Ancak halihazırda sorun yaşayan bunlardan üçü hâlâ çalışıyor.
Jiroskoplar, teleskobun uzayda bir hedefe yöneltmek için kullanılır. Bu araçlar, Hubble'ın uzayda hareket edebilmesi için dönüşünü ölçerek nereye yöneldiğini belirler.
NASA, Hubble'ın, Webb gibi diğer teleskoplarla birlikte "bu 10 yıllık dönemde ve muhtemelen bir sonraki 10 yılda da" çalışmaya devam edeceğine inandığını belirtiyor. Hubble'ın işlevini kaybettiğinde, Dünya'nın atmosferine yeniden gireceği ancak bunun en azından 2030'ların ortalarından sonlarına kadar gerçekleşmeyeceği düşünülüyor. Hubble'a bir tahrik sistemi eklenerek, teleskopun kontrolsüz bir şekilde Dünya'ya düşmesi veya daha yüksek bir yörüngeye taşınması planlanıyor.