Emirates, Wimbledon tenis turnuvasında sahaya çıkacak Emirates, Wimbledon tenis turnuvasında sahaya çıkacak

Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası (HTK-SEN), "inisiyatif almadan çalışma" (İAÇ) konusunda yeni bir açıklama yaptı. Sendika, 7-17 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri İAÇ faaliyetinin başarıyla icra edildiğini ve hava trafik kontrolörlerinin özlük hakları konusunda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını belirtti.

HTK-SEN'in açıklamasında, hava trafik kontrolörlerinin inisiyatif alarak görev tanımlarının ötesinde gösterdikleri performansın sektöre olan katkısının altı çizildi. EUROCONTROL verilerine göre, inisiyatif alınmayan günlerde kalkış ve varışların zamanında gerçekleşme oranlarında %50'ye varan düşüş yaşandığı, bu durumun hava trafik kontrolörlerinin kritik önemini ortaya koyduğu belirtildi.

Sendika, hava trafik kontrolörlerinin yıllardır gösterdikleri çabanın sektörde kırılan rekorlarla teyit edildiğini, ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti. "İnisiyatif almadan çalışma" faaliyetinin, bu özverili çalışmanın takdir edilmemesi ve emeğin karşılığının verilmemesinden kaynaklandığı vurgulandı.

Açıklamada, hava trafik kontrolörlerinin Avrupa ortalamasının üzerinde verimlilikle çalıştığı ve taleplerinin kolaylıkla çözümlenebilecek nitelikte olduğu belirtildi. Ancak, bu taleplerin "iş barışı" gibi popülist yaklaşımlara kurban gittiği ve kontrolörlerin sistematik şekilde mağdur edildiği ifade edildi.

Yeni İnisiyatif Almadan Çalışma Tarihleri

HTK-SEN, haklı taleplerinin karşılanması ve farkındalık oluşturmak amacıyla, 20-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yeniden İAÇ faaliyetinde bulunacaklarını duyurdu. Bu faaliyet, meşru talepler karşılanana kadar kararlılıkla sürdürülecek.

Sendika, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen İAÇ süreci sonrasında seçim öncesi ve sonrası çözülmesi beklenen özlük haklarına ilişkin problemlerin hala çözümlenmediğini belirtti. Bu durumun bugün yaşanan sorunların temel sebebi olduğu vurgulandı. HTK-SEN, meşru taleplerinin karşılanması adına tüm sektör paydaşlarını acilen gerekli adımları atmaya davet etti.

HTK-SEN, üyelerine ve kamuoyuna saygıyla duyurduğu açıklamada, İAÇ faaliyetinin amacının ülkenin çıkar ve menfaatleri doğrultusunda adımlar atılmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Kaynak: AERONEWS24