İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin içinde bulunduğu helikopter Pazar günü akşam saatlerinde olumsuz hava koşulları sebebiyle sert iniş yaptı. Kazadan saatler sonra bölgeye ulaşan ekipler, enkaz alanında yaşam belirtisi olmadığını açıkladı. Reuters'a konuşan İranlı yetkililer, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanını Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiğini söyledi. İran devlet televizyonu Reisi'nin ölümünü doğruladı.

Reisi'nin içinde bulunduğu helikopter, Pazar günü akşam saatlerinde Azerbaycan'dan dönüş yolunda kaza yaptı.

Cumhurbaşkanı Reisi, helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı.

İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin bölgeden dönerken sert iniş yapması suretiyle kaza meydana geldiğini; Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de helikopterde bulunduğunu duyurmuştu.

Balıkesir Merkez Havalimanı için yeni öneri Balıkesir Merkez Havalimanı için yeni öneri

Arama kurtarma ekipleri, olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmaların güçlükle sürdüğünü bildirmiş, İran, Türkiye'den havadan arama çalışması yapmak için insansız hava aracı (İHA) talep etmişti.

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, helikopterin enkazı olabileceği düşünülen ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaşmıştı.

50 gün içinde seçimlerin yapılması öngörülüyor

Reuters'a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey yetkili Cumhurbaşkanı Reisi ile birlikte helikopterdeki tüm yolcuların da öldüğünü belirtti.

İranlı bir başka yetkilinin verdiği bilgiye göre Reisi ve Emir Abdullahiyan'ı taşıyan helikopter kazada tamamen yandı.

Kazanın sebebi hakkında bilgi verilmedi.

Reisi'nin ölümünün ardından İran anayasasına göre yürütme görevinin başına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Muhbir'in gelmesi beklenirken, 50 gün içinde de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması öngörülüyor.

İran ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney kaza sonrası yaptığı açıklamada ülkenin işleyişinde herhangi bir aksama olmayacağını belirtmişti.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Chuck Schumer istihbarat yetkililerine dayanarak suikaste ilişkin herhangi bir belirti olmadığını dile getirdi. İran’ın muhafazakar kanadının temsilcisi Reisi ülkenin ruhani lideri Hamaney’in halefi olarak görülüyordu.