Havacılık İşletme Hizmetleri ve İdari Çalışanlar Derneği (HAVAÇAD), geçtiğimiz günlerde beş dernek tarafından yayınlanan ortak deklarasyon sonrası yeni bir açıklama yaptı. Dernek, ortak deklarasyonun ardından kendilerine ve yöneticilerine yapılan eleştirilerin haksız ve yersiz olduğunu belirtti.

HAVAÇAD tarafından yapılan açıklamada, derneğin üyelerinin mesleki uzmanlıklarını ve refah seviyelerinin artırılmasına katkı sağladığı, sivil havacılık sektörünün ve havalimanlarında işletme hizmetlerinin gelişmesine yönelik çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Dernek, "Şeffaflık ve Hesap Verilebilirlik", "Milli ve Manevi Değerlere Bağlılık" ve "Katılımı, Siyaset Dışı ve Tarafsız Bir Yönetim Anlayışı" ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerine devam ettiğini vurguladı.

HAVAÇAD'ın açıklaması şu şekilde:

"09.07.2024 tarihli "Ortak Deklarasyonumuz" sonrası derneğimize ve dernek yöneticilerimize; yapılan haksız, yersiz ve amacım aşan açıklama/yorumlara karşı aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. 

Derneğimiz, üyelerimizin mesleki uzmanlıklarını ve refah seviyelerinin artışını kazanması, sivil havacılık sektörünün ve havalimanlarında işletme hizmetlerinin uçuş, can ve yer emniyeti açısından gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlayacak ulusal ve uluslararası her türlü çalışma, araştırma ve faaliyetlerde bulunmak üzere çalışmalarını yürütmektedir. Bu bağlamda derneğimiz tüzüğünde belirtilen "Şeffaflık ve Hesap Verilebilirlik" , "Milli ve Manevi Değerlere Bağlılık" ve "Katılımı, Siyaset Dışı ve Tarafsız Bir Yönetim Anlayışı" ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu minvalde;

 1. TBMM'deki tek bir unvan grubuna verilmesi teklif edilen 26. maddeyle ilgili olarak 04.06.2024 tarihinde üç sendika ve beş derneğin katılımıyla "Ortak Deklarasyon" imzamızda bulunan açıklama sonrası 05.06.2024 tarihinde TBMM'de ilgili Komisyonda söz konusu madde geri çekilmiş ve sonrasında derneğimiz çalışma barışına büyük katkı sağlayan bu adımdan dolayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, DHMİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile tüm ilgililere ve deklarasyonda imzası bulunanlara teşekkür açıklamasını yaptığını beyan etmiştir. Bu "Teşekkür Açıklamam." hem ekmek teknemiz olan Kuruluşumuza hem de kurumsal aidiyetin gereğinin yanında talebimizi dikkate alan Sayın Devlet yetkililerine nezaket ve saygımızın gereğidir. 

2.Derneğimiz, DHMİ'de görev yapan tüm mesai arkadaşlarımızla birlik ve beraberlik içinde iş barışını her daim korumak üzere faaliyetlerini sürdürme ilkesini önceleyerek, Kuruluşumuzun kamuoyunda prestijinin zedelenmesine ve kurumsal kimliğine zarar verecek her türlü olumsuzluğa karşı durmaya devam edecektir. 

3. 10 Haziran 2024 tarihinde üç sendika ve beş derneğin katılımıyla video konferans yoluyla online toplantı yapılmış ve toplantı sonrasında üç sendika ayrı ayrı açıklamalarını yapmıştır. 

4. Söz konusu Kanun Teklifi, TBMM'de 04.07.2024 tarihinde kabul edilmiş ve 09.07.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 

5. Üyelerimizin kanuni ve hukuki durumlarına göre süreç dikkatlice takip edilerek, Kuruluşumuzun ve Üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda derneğimizce adımlar atılmıştır. 

6. 09.07.2024 tarihli ortak deklarasyonumuza, bir sendikanın 10.07.2024 tarihli açıklamasını demokrasi açısından yanlış bulduğumuzu belirterek dikkate almadığımızı beyan ediyoruz. 

7. Gelinen bu aşamada 09.07.2024 tarihli "Ortak Deklarasyonda" belirtilen hususlara karşı haksız ve yersiz ağır eleştiriler anlaşılamamıştır. DHMİ'de görev yapan tüm mesai arkadaşlarımızın üstün gayret ve özverili çalışmaları sonucunda ülkemizin havacılık sektöründe parlayan yıldızı olan hem Kuruluşumuzun hem de üyelerimizin çıkartan doğrultusunda; derneğimizin hazırladığı ve tüm derneklere sunulan 09.07.2024 tarihli "Ortak Deklarasyonumuz" yerinde ve zamanında yapılarak kamuoyuyla paylaşılmıştır. Söz konusu "Ortak Deklarasyonda" belirtilen hususların sonuna kadar arkasındayız. Bu doğrultuda hareket etmeye ve üyelerimizin hak ve talepleri noktasında mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. 

8. Derneğimizin faaliyetlerine karşı düzeyli eleştiri her daim yapılabilir. Ancak, Derneğimizin tüzel kişiliğine ve yöneticilerine yapılan haksız ve yersiz açıklama ve ağır eleştiriler kabul etmediğimizi belirtmek isteriz. 

THY Teknik yetiştirilmek üzere personel arıyor THY Teknik yetiştirilmek üzere personel arıyor

9. Devletimizin, yolcularımızın, üyelerimizin ve çalışanların; menfaatleri, çıkarları ve birlik-beraberliği doğrultusunda adım atmak ne zamandan beri suç sayılır olmuştur? Bu gibi olumsuz bir algı yaratmanın doğru olmadığını, belirtmek istiyoruz. 

Üyelerimize ve kamuoyuna saygı ile duyurulur. "