Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, 17 Ocak 2024'te gerçekleştireceği uzay yolculuğu öncesi devam eden testler ve gerçekleştireceği deneyler hakkında bilgi verdi. Türk Uzay Ajansı'nın duyurusuna göre, Gezeravcı, uzaya gitmeden önce testlere hızla devam edildiğini açıkladı.

Astronot, MESSAGE deneyinin kan alma işlemiyle sürecin fiilen başladığını belirtirken, VOKALKORD deneyinde ilk işlem adımını gerçekleştirdiğini ifade etti. Gezeravcı, VOKALKORD deneyinin solunum sistemi fizyolojisi içinde yapay zeka desteğiyle ses frekans değişiminden kaynaklanan rahatsızlıkların tespiti ve yerçekimsiz ortamın insan sesi üzerindeki etkilerini araştırmayı hedeflediğini açıkladı.

Helvetic Airways filosuna yeni uçaklar katmaya devam ediyor Helvetic Airways filosuna yeni uçaklar katmaya devam ediyor

Astronot, MESSAGE deneyinde ise yerçekimsiz ortamdan etkilenen henüz keşfedilmemiş genlerin tespit edilmesini ve uzay görevlerinde yer çekimi tarafından direkt olarak etkilenecek bağışıklık hücrelerini belirlemeyi amaçlayan CRISPR gen mühendisliği yöntemlerini kullanmayı planladığını belirtti. Gezeravcı, deney çalışmalarının karantina sürecinde devam ettiğini ve bu kapsamda VOKALKORD ve MESSAGE deneylerinde ilerleme kaydedildiğini paylaştı.