Polonya, ülkenin kuzeyinde Redzikovo köyünde oluşturulan ABD'ye ait füze savunma üssünün, Cuma gününden itibaren "göreve hazır" durumda olacağını duyurdu. Üssün temel amacı, Avrupa'nın özellikle Orta Doğu kaynaklı tehditlere karşı korunması.

Helvetic Airways filosuna yeni uçaklar katmaya devam ediyor Helvetic Airways filosuna yeni uçaklar katmaya devam ediyor

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulan "Aegis Ashore" adlı balistik füze savunma üssünün faaliyete geçeceğini açıklarken, "Amerikalılar bize, Redzikovo'daki hava savunma sisteminin 15 Aralık'tan itibaren, yani birkaç gün içinde göreve hazır duruma geleceğini bildirdi" ifadelerini kullandı.

250 km uzaklıktaki Rusya'ya bağlı Kaliningrad'a kurulan üs, özellikle Orta Doğu'dan kaynaklanan "kısa ve orta menzilli balistik füzelere karşı" savunma amacını taşıyor. NATO üyesi Polonya'da şu anda 10 binden fazla ABD askeri bulunmaktadır.

Rusya, Polonya'da bir ABD füze savunma üssü oluşturulmasını "ciddi bir güvenlik tehdidi" olarak değerlendirmişti. Redzikovo'daki üs, 2009'da ortaya atılan planlar doğrultusunda inşa edildi ve 24 adet SM-3 savunma füzesi ile füze savunma sistemlerini barındırmaktadır. Bu adım, Romanya'daki benzer bir hava savunma tesisiyle birlikte, bölgedeki stratejik dengeyi etkileyen önemli bir gelişmeyi temsil ediyor.