Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Fransa'nın havalimanını Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'ya bağlayan ana yolunun kontrolünü yeniden ele geçirmek ve günlerce süren huzursuzluğun ardından düzeni yeniden sağlamak için yüzlerce polisi seferber ettiğini açıkladı.

60 kilometrelik yolu kapatan grupların kurduğu barikatları temizlemek için 600'den fazla polis seferber edildi. 

Güney Pasifik'teki Fransız yönetimindeki bölgede, Paris'teki milletvekilleri tarafından onaylanan bir anayasa değişikliğine karşı yerli Kanak halkı arasında öfkenin yol açtığı huzursuzluk hafta başında patlak verdi. Bölge o zamandan beri yol barikatları nedeniyle yiyecek ve ilaç sevkiyatı gerçekleştirilemedi ve havalimanı kapatıldı.

NELER OLDU?

Fransa’da geçtiğimiz haftanın politik gündemine Yeni Kaledonya’da yaşayan Kanak halkının isyanı damgasını vurdu. Yolların barikatlarla kapatıldığı, iş yerlerinin ve bazı devlet binalarının ateşe verildiği isyanda 3 genç ve 2 güvenlik görevlisi de hayatını kaybetti. İsyanın sebebi ise Fransa’nın anayasa değişikliği ile seçmen kütüklerine müdahale etmek istemesi. Bu hafta Fransa’dan seçtiğimiz yazı, isyanın tarihi arka planını ve sömürgeciliği özetliyor. Yeni Kaledonya ya da yerel halkın kullandığı isimle Kanaky, Melanezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneybatısında yer alan Fransa sömürgesi bir bölge ve “kendine özgü bölge” statüsü ile “Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu” üyesi. Ülkenin başkenti ise Nouméa.

AJet uçağında yolcular arasında kavga çıktı! AJet uçağında yolcular arasında kavga çıktı!